Traficul de internet mobil s-a scumpit

 

Orange, Vodafone si Cosmote au lansat noile oferte de date pentru PC-uri, dar la aceiasi bani clientii primesc mai putin trafic de date în comparatie cu ofertele trecute.

internet mobil vodafoneDaca în vechea oferta Orange, 1 GB de trafic la internet costa, luând în calcul cel mai mare abonament din oferta, 0.83 de euro (abonament de 25 de euro, trafic de internet de 30 GB) în acest moment în noua oferta pretul a crescut cu 20% pâna la valoarea de 1 euro pentru acelasi volum de trafic. De 25 de euro primiti doar 25 GB.

Vodafone vindea pâna acum abonamentul de 19 euro cu un trafic de 18 GB , în noua oferta traficul inclus la viteza ridicata este de doar 12 GB pe luna. Astfel traficul a scazut cu 33%, iar pretul pentru 1GB de trafic a crescut de la 1.05 euro la o valoare 1.58 de euro, cu 50% mai mult.

Operatorul a mai adugat în noua oferta un abonament de 25 de euro cu 20 de GB inclusi la viteza ridicata pentru care pretul pe GB este de 1.25 euro pentru un GB.

Cosmote România a taiat în noua oferta 50 de GB din abonamentul de top. Daca înainte pentru 30 de euro pe luna primeai 150 de GB ceea ce însemna un pret de 0.20 euro pentru 1 GB, pretul a crescut cu 50% pâna la o valoare de 0.30 de euro. În ciuda acestor scaderi ale tra      ficului din abonamente Cosmote România ramâne operatorul mobil cu cel mai ieftin tarif la internet.

Ce spune Consiliul Concurentei despre aceste schimbari ale operatorilor?

„Din ce rezulta pâna acum, ceea ce se întâmpla nu duce cu gândul decât la un comportament paralel, adica o imitare a marilor operatori, între ei.  Ca pret, ofertele prezentate sunt mult diferite, ceea ce denota ca exista totusi o concurenta prin pret.  Scaderile de volum de date inclus coincid la Cosmote si la Vodafone (30%) dar nu si la Orange. Daca încercam sa vedem pretul per GB, valorile sunt mult diferite între operatori, deci nu prea poate fi vorba de o întelegere”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Valentin Mircea vicepresedinte al Consiliului Concurentei.

Desi acoperirea de date 4G LTE este una redusa pentru fiecare operator în parte acestia au modificat portofoliul conform vitzei de conectare de 75Mbps în cazul Orange si Cosmote si 100 Mbps în cazul Vodafone desi cea mai mare parte a utilizatorilor achizitioneaza un serviciu, dar nu se pot bucura de el.

“În ceea ce priveste vânzarea de date în reteaua de 4G, în conditiile în care aria de acoperire a acesteia este înca extrem de redusa, raportat la aria de acoperire a retelelor de telefonie mobila sau macar la aria în care un utilizator frecvent de date mobile se misca, aceasta seamana cu vânzarea ”pielii ursului din padure”.  Prin comparatie, atunci când au fost lansate retelele de telefonie mobila, acestea acopereau, chiar daca înca cu o putere mai slaba, toate orasele mari ale României si principalele drumuri nationale, nu doar zone din Bucuresti si alte câteva localitati, asa cum este cazul cu 4G în prezent”, a mai spus Valentin Mircea.

Potrivit acestuia, operatorii au însa voie sa vânda servicii 4G, având în vedere ca au primit de la ANCOM autorizarea de a opera în orice tehnologie doresc, principiu care se regaseste într-adevar si în noile licente, care vor intra în vigoare în 2014.

„Vânzarea de servicii 4G în conditiile actuale de acoperire si de viteza este posibila ca instrument de marketing dar aceasta poate fi considerata în egala masura ca induce în eroare consumatorii”, a mai spus vicepresedintele Consiliului Concurentei. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie