Masuri care ar putea duce la evitarea cresterii amenzilor rutiere
Introducerea asigurarii obligatorii RCA ca o conditie a valabilitatii permisului de conducere, despagubirea soferului nevinovat de producerea evenimentului de propriul asigurator RCA si conditionarea incheierii asigurarii RCA de plata amenzilor primite de conducator in anul precedent. Acestea sunt cele trei masuri care ar putea duce la evitarea cresterii amenzilor rutiere.
Aceasta masura va duce la o „cernere“ a asiguratorilor in piata. Elementul esential pentru incheierea unei asigurari trebuie sa fie increderea in asigurator, si nu obligatia de a avea o asigurare, RCA-ul fiind o asigurare pentru terti. Astfel, vom fi mult mai atenti cu ce asigurator incheiem polita obligatorie de raspundere civila auto, intrucat plecam de la premisa ca nu vom fi noi cei vinovati de producerea evenimentului.
Cine opreste politicul sa reglementeze, tot prin lege, ca pana la solutionarea contestatiei de catre instanta, asiguratorul vinovatului de producerea evenimentului sa achite dauna, urmand ca dupa solutionarea dosarului sa se faca regresul intre asiguratori?
Nu ai RCA, adio permis
Masura introducerii RCA-ului ca fiind o conditie a valabilitatii permisului de conducere pentru anul urmator trebuie completata cu obligarea ca nevinovatul de producerea evenimentului sa fie despagubit de propriul asigurator RCA. Ambele masuri trebuie corelate cu obligarea ca, la incheierea unei noi asigurari RCA, ca o conditie a valabilitatii permisului de conducere, sa fie conditionata de plata amenzilor primite de conducator in anul precedent. Exista in acest moment o baza de date a asiguratorilor – CEDAM – unde se poate verifica valabilitatea RCA-ului. Aceasta baza de date poate fi corelata foarte usor cu baza de date ANAF, unde posesorul de permis isi are rolul fiscal.
In Romania, asigurarea RCA este obligatorie in acest moment pentru ca un autoturism sa fie inmatriculat in circulatie. Marius Diaconeasa, capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!