Care sunt cei mai ieftini combustibili pentru incalzirea casei?

 

Cei care au optat pentru solutii individuale de încalzire vor plati mai mult la iarna pentru confortul termic, din cauza scumpirilor operate de autoritati. EVZ va prezinta cele mai ieftine surse de încalzire.

incalzire caloriferPentru cei care care s-au mutat la casa si au scapat de facturile comune cu încalzirea de la bloc, gazele naturale sunt în acest moment una dintre cele mai avantajoase surse de încalzire. Bineînteles, daca locuinta este izolata bine. Totusi, costurile vor fi mai mari cu aproape 10% fata de iarna trecuta, dupa ce autoritatile au operat doua scumpiri în acest an la gaze. Mai mult, la 1 ianuarie este programata o noua indexare, de 1-2%, iar pe termen lung se anunta majorari repetate.

Lemnul ramâne cel mai ieftin

Daca va intereseaza exclusiv costurile, atunci lemnele ramân cel mai ieftin combustibil de încalzire.

Potrivit unei analize de pe site-ul www.proiectareinstal. ro, la o casa de circa 200 metri patrati, care are un necesar de caldura de 35 kW, încalzirea cu lemne ar costa, în 90 de zile de functionare a centralei, circa 417 euro (1.855 lei). Depinde însa de unde cumparati lemnele, esenta lor si gradul de prelucrare. Fagul uscat, de pilda, poate costa de la 135 lei la 170 lei/ metru ster în zona Otopeni.

Peletii sunt cu circa 30% mai scumpi decât gazele, desi nu vin de la rusi si se fac din deseuri lemnoase. Costurile cu încalzirea pe curent electric sunt uriase. Potrivit informatiilor de pe site-ul calorserv.ro, pentru o casa de 145 mp ar fi nevoie de o centrala de 16 kW, care ar consuma într-o luna de iarna 2.175 kWh. Ar însemna, din calculele noastre, peste 950 lei, cu TVA, numai electricitatea consumata, fara a lua în calcul taxa de energie verde, de cogenerare etc.

Peletii, tot mai scumpi

Daca optati pentru o centrala pe baza de peleti, costurile cu încalzirea vor depinde mult de randamentul centralei, deci de banii pe care îi veti da pe ea. Conform informatiilor de pe calorserv. ro, la o casa de 120 mp este necesara o centrala de 12 kw doar pentru caldura, care ar consuma lunar 622 kilograme de peleti. La un pret de 16 lei sacul de 15 kilograme peleti, rezulta un cost lunar de peste 650 de lei. Tot mai scump fata de anii anteriori. Astfel, multi dintre cei care stau la case au renuntat la comoditate si s-au aprovizionat cu lemne în aceasta iarna.

Comparativ, proprietarul unei case noi din Buftea, de 150 mp, a platit pentru încalzire si apa calda cu gaze, iarna trecuta, 650 lei, cea mai mare factura.

Preturile finale depind însa de izolatia casei, de confortul termic, dar si de temperaturile exterioare.

Vezi tabelul comparativ al costurilor pentru incalzire cu diferiti combustibili pe evz.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie