Seismologii iau in calcul si ipoteza cutremurelor provocate de exploatarea petroliera
Expertul seismolog prezent la Galati a mai spus ca ultimul cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, înregistrat, în noaptea de sâmbata spre duminica, în zona Vrancea, ar putea avea o influenta în ceea ce priveste descarcarea din energia acumulata în zona Izvoarele, lucru care „ar ajuta la linistirea activitatii seismice”.
CUTREMUR GALATI. La întrebarea unor localnici din zona daca seismele au legatura cu exploatarea petroliera din zona, seismologii su spus ca este luata în calcul si aceasta ipoteza, dar ca din datele de pâna acum nu poate fi considerata o cauza. De asemenea, expertul a spus ca seismologii iau în calcul inclusiv ipoteza ca inundatiile puternice din zona sa fi influentat activitatea seismica din ultima perioada. „Este vorba despre efectul apei asupra activitatii seisimice, si anume în momentul retragerii apelor apare asa-numita seismicitate indusa. Deci poate influenta seismic si faptul ca ati avut o inundatie aici”, a explicat expertul seismolog. „Noi nu excludem nicio posibilitate, dar mai întâi trebuie sa culegem toate datele. Am adus patru statii sesimice de mare amplificare plantate în zona epicentrului, plus cinci aparate GPS care masoara miscarile seismice. Suntem hotarâti sa avem toate datele. Noi suntem atintiti cu toata atentia asupra zonei si monitorizam toate evenimentele”, a spus expertul, care a reamintit ca sâmbata în zona au fost trei cutremure: unul de 3,5 grade la cinci kilometri adâncime, unul de 3,3 grade la 4,5 kilometri adâncime si unul de 2,9 grade la doi metri adâncime.
Expertul seismolog a mai spus ca ultimul cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, înregistrat, în noaptea de sâmbata spre duminica, în zona Vrancea, ar putea avea o influenta în ceea ce priveste descarcarea din energia acumulata în zona Izvoarele, lucru care „ar ajuta la linistirea activitatii seismice”. Potrivit expertului, este putin probabil ca în perioada urmatoare sa mai apara cutremure de peste 4 grade. „Ce a fost greu a trecut”, a spus acesta. El a reamintit ca, în afara de Vrancea, unde au loc cutremure de adâncime, teritoriul României este „bântuit” si de cutremure de suprafata, ca de exemplu în zona Fagarasului, Banatului (unde în 1990 au avut loc o serie de cutremure, fenomene similare celor de acum din zona Galati), dar si în zone precum Carei, Tulcea si în sudul Dobrogei (din Bulgaria) influentând zona Mangalia Constanta.
Duminica, la ora 4.37, în zona Vrancea, la o adâncime de 140 de kilometri, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter, simtit si la Bucuresti, seismul având intensitatea cinci în zona epicentrala.
Potrivit directorului stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamântului, Mircea Radulian, sunt posibile replici de pâna în 4 grade. Cutremurul de 5,5 grade s-a produs la 40 de kilometri de Covasna, la 46 de kilometri de Focsani, la 47 de kilometri de Râmnicu Sarat, la 52 de kilometri de Târgu Secuiesc si la 55 de kilometri de Marasesti.
Un alt cutremur în zona Vrancea, de 2,7 grade pe scara Richter, s-a produs duminica, la ora 8.10, la aproximativ trei ore si jumatate dupa primul seism.
Anul acesta, în zona Vrancea s-au mai produs sase cutremure cu magnitudinea de cel putin 4 grade, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) si 6 martie (4,2 grade).
Din 23 septembrie, în Galati s-au produs peste 30 de cutremure cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic a avut 3,9 grade si s-a produs pe 29 septembrie. Sâmbata, în Galati s-au produs trei cutremure de 2,9, 3,3 si 3,5 grade pe scara Richter, iar vineri au fost sase seisme, cu magnitudini între 2,5 si 3,8 grade.
Ultimul cutremur în Galati s-a produs duminica, la ora 5.35 si a avut magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter. Seismul s-a produs la aproape o ora dupa cutremurul de 5,5 grade produs în Vrancea. realitatea.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!