Eliberarea pasaportului. Ce taxe platesti si ce documente sunt necesare?

 

Cetatenii romani pot calatori in strainatate in baza actului de identitate, in cazul tarilor Uniunii Europene, si in baza pasaportului simplu electronic pentru tarile din afara spatiului european. AvocatNet.ro iti spune astazi tot ce trebuie sa stii despre procedurile de eliberare a documentului de calatorie, taxele pe care trebuie sa le platesti, precum si ce documente trebuie sa prezinti in cazul in care soliciti eliberarea pasaportului pentru copii minori.

PASAPOARTE - REGLEMENTARIConform legislatiei in vigoare, cetatenii romani pot calatori in statele membre ale Uniunii Europene pe baza cartii de identitate valabile. In ceea ce priveste statele non UE, romanii trebuie sa detina un pasaport simplu electronic, document ce se elibereaza la cerere, in baza Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.

Cererile pentru eliberarea pasapoartelor simple electronice se vor depune personal de catre solicitanti, in tara, la serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple in a caror raza de competenta au domiciliu.

Daca cetatenii se afla temporar in strainatate, indiferent de scopul vizitei (studii, excursii, tratament medical, contract de munca), iar pasaportul expira, e pierdut sau furat, atunci se vor adresa misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei pentru a solicita obtinerea unui nou pasaport.

Ce documente sunt necesare la eliberarea pasaportului?

Pe langa cererea de eliberare a pasapoartelor, solicitantii vor prezenta pasaportul anterior, in original (daca este cazul), precum si cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, dupa caz, buletinul de identitate, aflate in termen de valabilitate. Cartea de identitate provizorie trebuie insotita de certificatul de nastere, in original.

De asemenea, cetatenii trebuie sa faca dovada achitarii taxelor pentru emiterea pasaportului, dupa cum urmeaza:

  • 270 lei costul pasaportului si 32 lei taxa consulara – pentru persoanele cu varsta de peste 12 ani
  • 244 lei costul pasaportului si 32 lei taxa consulara – pentru persoanele care nu au implinit 12 ani

* Taxele se vor achita la unitatile CEC Bank sau la trezorerie. Aceste tarife au fost modificate in 10 septembrie, prin OG nr. 25/2013.

Important! La depunerea cererii, solicitantului i se preiau impresiunile digitale si imaginea faciala.

Odata depuse actele necesare, pasaportul va fi eliberat solicitantilor in termen de 30 de zile lucratoare, in cazul cererilor depuse in tara, si in maxim 90 de zile lucratoare, in cazul cererilor depuse in strainatate. Conform unei informari a Directiei Generale de Pasapoarte, in ultimele luni s-a reusit reducerea termenului de eliberare la 14 zile calendaristice pentru cererile depuse in tara.

Pasaportul va fi eliberat cu o valabilitate diferita, in functie de varsta:

  • 3 ani pentru persoanele care nu au implinit 12 ani
  • 5 ani pentru persoanele cu varsta de peste 12 ani
  • 10 ani pentru persoanele care au implinit 25 ani

Valabilitatea pasapoartelor inceteaza de drept la data la care se constata de catre autoritatile competente faptul ca sunt deteriorate ori distruse sau, dupa caz, existenta in continutul acestora a unor stersaturi ori modificari operate fara drept.

Solicitantii vor ridica pasaportul de la serviciul public comunitar sau de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate.

* Cetatenii ar putea ridica pasaportul de la oricare dintre centrele insarcinate cu eliberarea si evidenta pasapoartelor, indiferent de locul unde se depune cererea de eliberare a documentului de calatorie. Mai mult, pasaportul ar putea fi expediat la domiciliul titularului, daca aceasta suporta cheltuielile de expeditie aferente. Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de HG lansat in dezbatere publica de Ministerul Afacerilor Interne in luna septembrie.

Cum procedezi daca pasaportul este pierdut/furat/deteriorat?

Daca pasaportul este furat, pentru eliberarea unui nou document de calatorie va fi nevoie, in plus fata de documentele mentionate mai sus, si de o adeverinta eliberata de organele de politie din Romania. Daca evenimentul s-a produs pe teritoriul altui stat, atunci se va prezenta dovada/adeverinta eliberata de autoritatile statului respectiv, insotita si de traducerea acesteia, efectuata de un traducator autorizat.

In cazul pierderii, solutionarea cererilor pentru eliberarea unor noi pasapoarte este conditionata de prezentarea unei adeverinte care sa ateste declararea evenimentului.

Astfel, pierderea documentului de calatorie se declara de titular in termen de 48 de ore de la constatarea evenimentului, la cea mai apropiata unitate de politie, la orice serviciu public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple ori la Directia Generala de Pasapoarte. Potrivit informatiilor prezentate de Directia Generala a Pasapoartelor, in cazul in care documentul este pierdut in strainatate, atunci titularul se va adresa misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale Romaniei, unde va declara pe propria raspundere imprejurarile producerii evenimentului. „In cazul declararii pierderii la organele de politie, acestea au obligatia de a elibera o adeverinta care sa ateste declararea evenimentului respectiv”, puncteaza institutia.

De asemenea, pierderea documentului de calatorie se poate declara si la momentul solicitarii unui nou pasaport.

Pentru eliberarea pasaportului in cazul deteriorarii, titularul va trebui sa prezinte fragmente din pasaportul anterior sau elemente de continut ale acestuia, care sa permita identificarea documentului de calatorie, in original.
Care sunt procedurile in cazul minorilor?

Potrivit legislatiei in vigoare, documentele de calatorie se vor elibera minorilor doar in anumite conditii. Astfel, in cazul minorului care nu a implinit varsta de 14 ani, actul se va elibera numai la cererea ambilor parinti, a parintelui supravietuitor, a parintelui caruia i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau, dupa caz, a reprezentantului legal.

In acelasi timp, daca minorului a implinit varsta de 14 ani, pasaportul se elibereaza la cererea acestuia, numai cu acordul ambilor parinti, a parintelui supravietuitor, a parintelui caruia i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau, dupa caz, a reprezentantului legal.

Daca exista neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre parinti se afla in imposibilitatea de a-si exprima vointa, emiterea pasaportului pentru minor, se va realiza numai dupa solutionarea acestor situatii de catre instanta de judecata, care se pronunta in conditiile legii.

Ce acte trebuie prezentate?

Documentele necesare pentru eliberarea pasaportului pentru minorii care nu au implinit varsta de 14 ani:

  • certificatul de nastere al minorului, in original;
  • document(e) de identitate ale parintilor sau al unuia dintre parinti, al reprezentantului legal sau, dupa caz, al persoanei imputernicite, aflate in termen de valabilitate, in original;
  • dovada achitarii taxelor pentru emiterea pasaportului, in original;
  • procura speciala sau declaratia de acord a celuilalt parinte in original, hotararea judecatoreasca de incredintare a minorului, ramasa definitiva si irevocabila, hotararea judecatoreasca prin care instanta a suplinit acordul celuilalt parinte, ramasa definitiva si irevocabila sau, pentru cererile formulate de parintele supravietuitor sau persoana imputernicita de acesta, actul de deces al celuilalt parinte, in original;
  • pasaportul anterior al minorului, daca este cazul.

Documentele necesare pentru eliberarea pasaportului pentru minorii care au implinit varsta de 14 ani:

  • cartea de identitate sau, dupa caz, cartea de identitate provizorie a minorului, aflate in termen de valabilitate, in original;
  • declaratii de acord ale parintilor/parintelui/ reprezentantului legal (pentru minorii casatoriti in conditiile legii, nu mai sunt necesare aceste declaratii);
  • dovada achitarii taxelor pentru emiterea pasaportului, in original;
  • pasaportul anterior al minorului, in original,daca este cazul.

In situatia prezentarii doar a declaratiei unuia dintre parinti, cererea trebuie sa fie insotita si de hotararea judecatoreasca de incredintare a minorului sau de suplinire a acordului celuilalt parinte, ambele ramase definitive si irevocabile, sau de actul de deces al celuilalt parinte

Atentie! La depunerea documentelor, prezenta minorului este obligatorie. Mirela Oprea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. Mihai Huma spune:

    1. Cu ce mijloace de transport se poate ajunge la Dumneavoastra, str. Ion Tuculescu nr.42B ?
    2. Care este tinuta obligatorie pentru fotografia de pe pasaport ? (la femei, la barbati);
    3. cat costa expedierea la domiciliu a pasaportului ?
    Va multumesc.
    m. Huma

Adaugă părerea ta


 

Distribuie