Centrul pentru Jurnalism Independent considera ca prevederile privind suspendarea licentei audiovizuale din Codul insolventei, aduc atingere libertatii presei

 

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) considera ca prevederile privind suspendarea licentei audiovizuale din Codul insolventei sunt restrictive, aduc atingere libertatii presei, instaureaza un regim discriminatoriu si creaza premisele unor posibile abuzuri, potrivit unui comunicat.

jurnalismPotrivit CJI, aceasta masura, prevazuta în Ordonanta de urgenta privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, adoptata miercuri de Guvern, contravine Legii audiovizualului care nu prevede „suspendarea” licentei audiovizuale, ci doar „retragerea acesteia, în conditii bine stabilite printre care nu se numara si insolventa”.

„O eventuala suspendare a licentei audiovizuale va pune radiodifuzorul în situatia de a înceta emisia, taindu-i astfel posibilitatea de redresare financiara prin prestarea activitatii economice principale. Sistarea emisiei presupune si încalcarea contractelor în derulare, ceea ce ar putea atrage noi sarcini si sanctiuni financiare pentru radiodifuzor”, arata CJI.

Totodata, aplicarea unei astfel de masuri doar în cazul radiodifuzorilor introduce un tratament discriminatoriu, atât în raport cu alte tipuri de media (presa scrisa, online), cât si cu alti operatori economici care functioneaza în baza unor licente (de exemplu, transportatorii), considera reprezenatii ONG-ului.

Acestia mai atrag atentia ca „aceasta prevedere provoaca riscuri majore de abuz, permitând statului – din pozitia sa de creditor – sa scoata de pe piata radiodifuzori incomozi”.

„Consideram ca acest text nu raspunde criteriilor de urgenta care sa justifice adoptarea de reglementari prin OUG, cu atât mai mult cu cât un proiect de lege echivalent se afla în prezent în dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Justitiei. Solicitam Parlamentului sa ia în discutie OUG 91/2.10.2013 si sa respinga prevederile care aduc atingere libertatii presei si liberei concurente”, se mai spune în comunicatul CJI.

ActiveWatch si Reporteri fara Frontiere condamna de asemenea decizia Guvernului de a adopta, „în totala lipsa de transparenta”, Ordonanta de urgenta privind insolventa, ale carei prevederi „pun în pericol libertatea presei si dreptul la informare al publicului”, potrivit celor doua organizatii.

Cele doua organizatii cer Parlamentului sa respinga acest articol care „pune în pericol libertatea presei si dreptul cetatenilor la libera informare” si anunta ca se vor adresa Comisiei Europene în legatura cu „aceasta grava amenintare la adresa libertatii presei comisa de Guvernul României”. În acest sens vor fi sesizati Comisarul pentru justitie, drepuri fundamentale si cetatenie, Viviane Reding si Comisarul pentru comunicatii, continut si tehnologie, Neelie Kroes, precizeaza ActiveWatch si Reporteri fara Frontiere.

Si presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, vineri, ca PDL va adresa o scrisoare vicepresedintelui Comisiei Europene Viviane Reding în privinta Codului insolventei, considerând ca sunt articole tintite în acest cod care urmaresc „subjugarea presei”.

Licenta audiovizuala a televiziunilor si radiourilor aflate în insolventa va fi suspendata de catre CNA pâna la data confirmarii planului de reorganizare pentru societatile care detin aceste licente, potrivit Ordonantei de Urgenta privind insolventa, publicata vineri în Monitorul Oficial.

Ordonanta de Urgenta privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa prevede la articolul 81 ca: „În cazul în care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii si pâna la data confirmarii planului de reorganizare se suspenda licenta audiovizuala cu începere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului”.

De asemenea, Ordonanta prevede ca „în planul de reorganizare vor fi prevazute conditiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zona determinata, un anume serviciu de programe, conditii ce vor fi supuse aprobarii prealabile a Consiliului National al Audiovizualului”.

Adoptarea acestei Ordonante este justificata de Guvern având în vedere actualul context economic, care impune luarea unor masuri rapide pentru crearea premiselor legislative si administrative care sa conduca la cresterea eficientei operatorilor economici, la cresterea sigurantei circuitului economic si a atractivitatii investitionale a pietei românesti.

Potrivit Ordonantei, actuala legislatie privind insolventa nu a ajutat la dezvoltarea „unor planuri de reorganizare reala”, ci, dimpotriva, a furnizat „mijloace de tergiversare a momentului intrarii în faliment pentru afaceri cu sanse minimale de redresare”.

Întrebat, vineri, în Prahova, despre Codul insolventei adoptat de Guvern prin Ordonanta de Urgenta, premierul Victor Ponta a raspuns: „Toata lumea trebuie sa plateasca macar taxele curente, pentru ca este vorba despre angajati”.

Pe de alta parte, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri, într-o conferinta de presa, ca efectele prevederilor legate de Codul insolventei vor fi discutate luni la nivelul USL.

Pe de alta parte, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) nu a fost consultat de Guvern cu privire la articolul referitor la radiodifuzorii care intra în insolventa, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, Laura Georgescu, presedintele CNA.

„Licenta se suspenda automat la momentul la care radiodifuzorii (societatile care detin licente audiovizuale de televiziune, respectiv de radio, n.r.) solicita intrarea în insolventa si înceteaza suspendarea în secunda în care ei au planul de reorganizare confirmat de judecatorul sindic. Practic, perioada asta este facuta în avantajul radiodifuzorului ca sa nu mai piarda bani si ca sa nu mai acumuleze datorii”, a spus Laura Georgescu.

Ea a precizat ca sunt doua avantaje ale articolului referitor la audiovizual din OUG. „Primul ca nu acumulezi amenzi, datorii, pierderi si al doilea ca scurtezi perioada pâna când ti se confirma planul de reorganizare de catre judecatorul sindic si reîncepi sa produci bani”, a spus presedintele CNA. Laura Mitran, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie