Ratele la creditele in franci elvetieni, cu 70% mai mari. Se lasa cu procese?

 

28.000 de români cu credite în franci elvetieni au rate cu 70% mai mari din cauza devalorizarii, iar avocatii îi îndeamna la procese.

credit franci elvetieniRadu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Române a Bancilor, afirma ca nu îsi face griji legate de pierderi în sistemul bancar ca urmare a proceselor care urmeaza sa fie declansate de debitorii persoana fizica cu credite în franci elvetieni sau yeni japonezi.

„Cine poate sa decida acum daca au fost explicate mai mult sau mai putin riscurile unui credit în valuta exotica. Ma mir ca avocatii vor sa dea în judecata Banca Nationala si bancile ca nu au explicat destul. Daca era o carte în care scria ce trebuie explicat ar fi fost altceva, dar acea carte a aparut dupa Directiva 48. Nu îmi fac griji legate de pierderi în sistem din cauza unor astfel de procese“, a spus ieri Radu Ghetea la emisiunea Video ZF Live, care are loc în fiecare zi de la 12.00 la 13.00 si este transmisa pe site-ul zf.ro.

Francul elvetian a crescut cu 70% fata de leu în ultimii cinci ani, ajungând la circa 3,6 lei, fata de 2,1 lei în anii 2007-2008, majorând astfel substantial ratele în lei si provocând întârzieri masive la rambursare.

Peste 28.000 de români au credite imobiliare în franci elvetieni în valoare totala în echivalent de circa 900 mil. euro, sold dublu fata de cel al creditelor imo­biliare acordate în lei. Cea mai mare parte a creditelor imobiliare este în euro, în echivalent de circa 7 mld. euro si 200.000 de debitori. Multi debitori spun acum ca nu au fost lamuriti cum trebuie despre riscurile unui credit în franci. Ghetea spune ca bancile au fost responsabile când au promovat produsele în valuta exotica precum franci elvetieni sau yeni japonezi. „Acum 100 de ani exista responsabilitate fata de client si era ca­matarie. Acum nu mai este. Lucrurile se reglementeaza în timp. Nu cred ca ar trebui sa ramânem cu un stigmat pe sistemul bancar ca a practicat înainte de Directiva Euro­peana 48 anumite produse în valute exotice.“

Peste 700.000 de români au întârzieri la plata creditelor din cauza anilor grei de recesiune pe care îi traverseaza economia, dar si pentru ca bancile au majorat în loc sa micsoreze dobânzile în 2009 si 2010, desi Euribor a fost în scadere drastica în acea perioada, folosindu-se de faptul ca dobânzile la credite nu erau indexate la Euribor, ci la indici interni de referinta ai bancilor.

„Revin la ce a spus domnul guvernator si îl sustin cu toata taria: „Când ai facut un contract, ai facut un contract. Ti-ai asumat“. Daca existau niste dispozitii, gen Directiva 48 si nu le-am respectat, da. Sa nu mai folosim expresia „scoaterea din contract a clauzelor abuzive”, pentru ca în mod normal, dupa Ordonanta 50, nu mai exista posibilitatea de a avea clauze care ar putea fi considerate abuzive. Poate fi vorba numai de interpretare pe contractele vechi, cazuri izolate care ar mai putea exista“, spune acum Ghetea. Sorin Pâslaru, Octavian Calei, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie