Ministerul Muncii a anuntat ca drepturile de primire a ajutoarelor de incalzire se stabilesc incepand cu 1 noiembrie

 

Drepturile de primire a ajutoarelor de încalzire se stabilesc începând cu data de 1 noiembrie, iar familiile si persoanele singure cu venituri reduse trebuie sa depuna la sediul primariei de domiciliu o cerere, precum si acte doveditoare privind veniturile si locuinta, se arata într-un comunicat al Ministerului Muncii, remis joi AGERPRES.

sistem incalzireDocumentele solicitate sunt actele de identitate ale membrilor familiei, dovezi ale veniturilor acestora (adeverinte de salarii, mandate de plata ale unor drepturi sociale etc), înscrisuri cu privire la forma de detinere sau de utilizare a locuintei (act de proprietate, contract de închiriere, împuternicirea proprietarului pentru solicitarea ajutorului pentru încalzire în cazul chiriasilor etc).

Ministerul Muncii precizeaza ca, pentru verificarea documentelor depuse, primaria solicita informatii suplimentare solicitantilor si altor institutii sau autoritati, chiar din alte localitati sau judete. În situatia în care apar suspiciuni, primaria poate stabili dreptul la ajutor ori valoarea acestuia pe baza unei anchete sociale.

Formularul de cerere a fost modificat anul acesta ca urmare a includerii consumatorului de energie electrica în rândul beneficiarilor de ajutoare de încalzire.

Noile modele de formulare vor putea fi procurate de la sediile primariilor sau de pe paginile web ale acestora, ale agentiilor pentru plati si inspectie sociala sau de pe site-ul Ministerului Muncii, dupa încheierea procesului de avizare interministeriala a unei hotarâri de guvern privind noul model de cerere si aprobarea de catre Excutiv.

Ajutorul se acorda oricând pe perioada actualului sezon rece (1 noiembrie 2013 – 31 martie 2014) pentru perioada ramasa de la depunerea cererii si pâna la sfârsitul sezonului.

Aceasta masura de sprijin, suportata din bugetul de stat si/sau, dupa caz, din bugetele locale, destinata consumatorilor vulnerabili are drept scop acoperirea integrala sau, dupa caz, a unei parti din cheltuielile cu încalzirea locuintei. Se acorda pentru consumatorii de energie termica în sistem centralizat, energie electrica, gaze naturale si lemne, carbuni, combustibili petrolieri, dar numai pentru un singur sistem de încalzire principal utilizat.

Primarii pot acorda ajutoare din bugetele locale peste limitele de venituri si/sau cuantumurile reglementate de la bugetul de stat.

La solicitarea consiliilor judetene si cu avizul Autoritatii Nationale de Meteorologie, perioada sezonului rece poate fi prelungita într-unul sau mai multe judete.(AS-autor: Daniel Cocoru, editor: Mariana Nica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie