Fosti edili ai Hunedoarei condamnati la inchisoare de instanta suprema

 

Fostul primar al municipiului Hunedoara Ovidiu Marius Hada a fost condamnat definitiv de magistratii Înaltei Curti de Casatie si Justitie la cinci ani de închisoare cu executare pentru coruptie, în legatura cu încheierea în mod nelegal a unor achizitii publice.

iccjDe asemenea, fostul viceprimar al municipiului Hunedoara Nicolae Robert Dan a primit 3 ani de închisoare, Daniela Arieta Capâlna (sef serviciu buget finante-contabilitate în cadrul primariei) – 3 ani închisoare, Ioan Tiplea (fost angajat în primarie la Compartimentul Achizitii Publice) – 5 ani închisoare.

Instanta suprema le-a respins recursurile celor patru inculpati si a mentinut sentinta data de Curtea de Apel Alba Iulia pe 3 octombrie 2012.

Fostul primar Ovidiu Marius Hada a fost trimis în judecata de procurorii DNA în iunie 2011, pentru trei infractiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, si cinci infractiuni de complicitate la infractiunile de conflict de interese, iar Nicolae Robert Dan de doua infractiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, si cinci infractiuni de complicitate la infractiunile de conflict de interese.

În acelasi dosar, au mai fost deferiti justitiei pentru fapte similare seful Serviciu buget, finante, contabilitate din cadrul Primariei Hunedoara Daniela-Arieta Capâlna si inspectorul Ioan Tiplea de la Compartimentul Achizitii Publice.

Procurorii sustin ca, în anul 2009, Primaria Municipiului Hunedoara a încheiat cinci contracte de achizitii publice (în principal servicii de consultanta si închiriere de utilaje) de la SC Aris Mondo Consulting SRL, firma controlata de catre Ioan Tiplea.

„Aceste contracte de achizitii publice au fost încheiate nelegal în perioada aprilie – iunie 2009, sub coordonarea inculpatilor Hada, Dan si Capâlna. Valoarea totala a contractelor este de peste 170.000 lei, aproximativ 41.000 euro. În conditiile în care a dobândit si calitatea de coordonator al Compartimentului achizitii publice din cadrul primariei, functie direct subordonata primarului, inculpatul Tiplea s-a ocupat personal de redactarea documentelor de achizitii publice. Întelegerea dintre inculpati a avut la baza atât un interes financiar, cât si relatiile personale (nasi de cununie) dintre primar, viceprimar si Ioan Tiplea”, declarau procurorii.

DNA preciza ca firma beneficiara a contractelor nu avea personal specializat angajat pentru efectuarea de consultanta tehnica si economica si nici nu detinea utilaje pentru închiriere.

În plus, la scurt timp, aceiasi functionari publici au aprobat, de asemenea în mod nelegal, plata sumei precizate catre firma controlata de Tiplea.

„Consiliul Local al Municipiului Hunedoara, printr-o adresa semnata de inculpatul Hada, a comunicat DNA ca proiectul de hotarâre de Consiliu Local referitor la aprobarea constituirii ca parte civila în acest dosar penal nu a întrunit cvorumul necesar în vederea adoptarii”, mai arata sursa citata.

Cei patru condamnati mai au pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia un alt dosar, în care au fost trimisi în judecata de DNA pentru fapte similare.(AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Georgiana Tanasescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie