De ce salariile scad, daca profiturile corporatiilor cresc?

 

Chiar daca marile corporatii americane se lafaie în profituri record, angajatii acestora nu se simt deloc mai bogati, dupa cum arata noi date statistice.

Bani intre mainiÎn realitate, salariile reale au scazut cu aproape 7% în ultimii sapte ani, potrivit datelor colectate de compania de cercetare PayScale. Cu alte cuvinte, puterea de cumparare a muncitorilor americani este mult mai slaba decât înainte de criza.

Între timp, profiturile corporatiilor au crescut cu 18,6% fata de anul trecut, potrivit PayScale. De fapt, câstigurile corporative au acum o pondere mai mare în PIB decât în orice alta perioada din istorie.

Constatarile PayScale sunt doar ultimele dintr-o serie de cercetari care indica faptul ca redresarea economica lenta nu a fost benefica pentru majoritatea americanilor. Inegalitatea veniturilor în SUA este la un nou record, lucru care se observa punând în balanta veniturile exorbitante înregistrate de cei 1% (milionarii Americii) cu salariile plafonate ale celorlalti americani. În 2012, un CEO mediu al uneia dintre cele mai mari companii din SUA era platit de 273 de ori mai bine decât angajatii sai, potrivit unui studiu al Economic Policy Institute.

Cresterea salariilor va continua sa încetineasca, conform estimarilor PayScale. Firma spune ca salariile americanilor vor creste cu numai 0,8% în trimestrul patru al acestui an, mai putin de jumatate din cresterea de 1,7% înregistrata în trimestrul al treilea. Alexandru Urzica, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie