In ce conditii vor elimina Statele Unite ale Americii vizele turistice?

 

Parlamentul European a votat, recent, o rezolutie de modificare a Regulamentului UE privind vizele, prin care se introduce o asa-numita clauza de reciprocitate in cazul in care SUA si Canada nu elimina vizele pentru romani. Cu alte cuvinte, daca cele doua tari continua sa solicite vize pentru cetatenii din statele UE, Bruxellesul ar putea decide, la randul sau, sa fie reintroduse vizele pentru americani si canadieni la intrarea in statele membre.

viza suaPrin modificarea Regulamentului 539/2001, Uniunea Europeana poate reintroduce vizele pentru cetatenii americani si canadieni, in cazul in care Washingtonul si Ottawa nu ridica obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE.

„Mecanismul de reciprocitate” va putea fi activat atunci cand o tara terta, ai carei cetateni nu au nevoie de viza pentru a calatori in UE, aplica sau mentine obligativitatea vizelor pentru cetatenii uneia sau mai multor state membre.

Aplicarea acestuia implica o procedura indelungata, care poate fi declansata doar la solicitarea unei tari membre ai carei cetateni au nevoie de vize pentru a calatori in state precum SUA si Canada.

Ruslan Bocancea, avocat specializat in imigrari in Statele Unite, a explicat, intr-un interviu pentru incont.ro, ce presupune aplicarea acestui mecanism, cat timp ar putea dura ridicarea vizelor SUA pentru cetatenii romani si care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac cei care aplica pentru o viza, ce duc la respingerea dosarului.

Reporter: In ce conditii ar putea intra in vigoare o asemenea masura si cat timp ar dura pana la aplicarea ei?

Ruslan Bocancea: Conform acestui act, Romania (sau orice tara din UE) ar putea initia o astfel de petitie, pe care ar trebui sa o trimita Consiliului European si Comisiei Europene, care vor avea 30 de zile la dispozitie ca sa fie de acord sau nu cu propunerea Romaniei. Insa eu nu cred ca vor fi de acord, pentru ca acest lucru ar insemna ca Parlamentul European sa impuna vize pentru americani in toate tarile UE. De ce ar face ei acest lucru? Majoritatea tarilor din UE sunt incantate de Programul VWP (Visa Waiver Program). Schimbarea ar “raci” oarecum relatiile dintre SUA si UE, ceea nu este deloc o idee buna in acest moment.

La ora actuala, doar patru tari din EU (Croatia, Bulgaria, Polonia si Romania), care nu sunt aceptate in VWP momentan, ar fi motivate sa initieze acest proces. Exista un motiv logic pentru care americanii inca nu lasa aceste tari sa intre in VWP, si anume pentru ca multi raman in SUA ilegal dupa expirarea vizelor.

Rep.: Avand in vedere relatiile dintre Romania si SUA, credeti ca Bucurestiul va cere vreodata UE declansarea mecanismului de reciprocitate?

R.B.: Eu personal nu cred ca este o idee buna ca Romania sa faca demersuri in acest sens. Apoi, nu cred ca, daca se va intampla, Comisia Europeana va fi de acord. Mai departe, trebuie sa tinem cont ca toate relatiile dintre tara initiatoare si SUA vor fi afectate.

Citeste articolul integral pe incont.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie