Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor a afirmat ca exista cel putin trei banci care incearca sa ascunda lucruri in contractele de credite

 

Exista cel putin trei banci care au contracte de credite cu prevederi ascunse, a declarat joi Bogdan Nica, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), în cadrul unei conferinte pe teme de concurenta.

Bogdan Nica

Bogdan Nica

Acesta a refuzat, însa, sa nominalizeze bancile.

„Exista cel putin trei banci care în continuare încearca sa ascunda lucruri în contracte. N-o sa va spun ce banci si câte procese sunt, pentru ca vrem sa le câstigam pe toate. Cu cât mai multi bancheri corecti, cu atât mai bine pentru tara. Vrem cât mai putini aventurieri”, a spus Nica.

El a adaugat ca, de la 1 octombrie, a fost înfiintata o structura specializata în cadrul ANPC pentru a se ocupa de clauzele abuzive.

„Oamenii reclamau si pâna acum clauzele abuzive, diferenta este de abordare în justitie. Noi vom introduce în toate procesele motivari în temeiul noii legi”, a mai spus Nica.

La rândul sau, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Române a Bancilor, a aratat faptul ca, dupa aplicarea Ordonantei 50 privind contractele de credit pentru consumatori, nu este normal sa existe astfel de clauze nici în contractele vechi, nici în cele care vor fi încheiate de acum înainte.

Pe de alta parte, Bogdan Nica a mai spus ca acele clauze care pâna acum erau legale nu vor fi declarate abuzive peste noapte. „Nu se va întâmpla ca mâine sau poimâine sa fie gasita abuziva o clauza care înainte era legala”, a spus el.

Nica a adaugat ca principiul potrivit caruia un verdict în cazul unei clauze se va aplica si la celelalte contracte este unul corect, european.

„Trebuie sa fie un semnal pentru profesionisti sa nu faca profituri din clauze abuzive”, a subliniat el.

Potrivit acestuia, pâna la constituirea unei instante comerciale care sa se ocupe de aceste cazuri, atacarea unei clauze se poate face la tribunal, iar a doua instanta si ultima va fi Curtea de Apel. Instantele vor fi cele din orasul unde are sediul social institutia data în judecata.

Dispozitiile privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionisti si consumatori, modificate prin Legea nr.76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, au intrat în vigoare de la 1 octombrie 2013.

Aceste dispozitii se refera la posibilitatea reprezentantilor împuterniciti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor sau a asociatiilor pentru protectia consumatorilor (constituite în anumite conditii prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor) de a chema în judecata pe profesionistul care utilizeaza contracte de adeziune ce contin clauze abuzive, pentru ca instanta sa dispuna încetarea folosirii acestora, precum si modificarea contractelor aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive.

Aplicarea acestor prevederi nu afecteaza dreptul consumatorului caruia i se opune un contract de adeziune ce contine clauze abuzive de a invoca nulitatea clauzei pe cale de actiune ori pe cale de exceptie, în conditiile legii, în contextul unor actiuni individuale la care avea dreptul si potrivit reglementarii în vigoare la acest moment.(AS / autor: Florentina Cioaca, editor: Andreea Marinescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie