Avocatul Bernd Fabritius – primul roman ales in Bundestag

 

Avocatul sibian Bernd Fabritius a devenit in urma cu aproape o saptamana primul cetatean roman ales in Bundestangul Germaniei. Titular al casei de avocatura „Dr. Fabritius & Kollegen”, cu sediul in Munchen, Bernd Fabritius a declarat pentru Avocatura.com ca ar putea face multe propuneri pentru modificarea statutului profesional al avocatului in Romania, dar si ca efectele crizei economice din ultimii ani asupra pietei avocatiale din Germania sunt aproape inexistente.

Bernd Fabritius - primul roman ales in Bundestag„Am plecat ca elev, impreuna cu familia. Parintii mei au cerut reintregirea familiei, dupa ce bunicul a ramas in Germania. El fost deportat cu forta de organele de interne ale Romaniei din anul 1945 in lagerele de muca fortata in Rusia, cu toate ca inainte, in timpul razboiului,  a fost in armata romana. In timpul deportarii multi au decedat in urma conditilor vitrege si a lipsei de hrana si de ingrijire medicala. Bunicul a supravietuit si s-a intors bolnav, dupa cinci ani de teroare”, asa isi incepe Bernd Fabritius povestea.

Nascut in 1965, in Agnita, la 50 de kilometri de Sibiu, Bernd Fabritius spune ca presiunea asupra etnicilor germani din Ardeal devenise insuportabila, motiv pentru care majoritatea au ales sa pararaseasca Romania.

„Aceasta crima comisa de statul roman la adresa minoritatii germane dupa evenimentele din august 1944, mult prea putin cunoscuta in societatea romana actuala dar foarte bine descrisa in romanul „Leaganul Respiratiei” de laureata Nobel, Herta Müller, a fost inceputul unei atmosfere ostile pentru etnicii germani din Romania, ulterior flancata de exproprierea averii private etc.Dupa cele intamplate, bunicul a plecat si ramas in Germania si parintii mei l-au urmat. Povestesc toate acestea intr-un mod foarte nonrevendicativ, stiind foarte bine ca teroarea regimului comunist s-a indreptat si contra romanilor, nu numai contra etniei germane (mai putin deportarea in Rusia, care sa intamplat numai impotriva  etnicilor germani). Eram deci toti „in aceeasi barca”, iar parintii mei s-au decis sa  ne cladeasca noua, copiilor, un viitor mai bun, aceasta intr-o situatie in care nimeni nu se astepta la revolutie si la schimbarile din Romania pe care le traim acum. Cand am plecat din Sibiu au plans si vecinii nostrii romani, si parintii mei, dar ei nu au vazut alta sansa in vremea aceea”, a mai povestit Bernd Fabritius pentru Avocatura.com.

In ceea ce priveste avocatura, proaspatul ales deputat spune ca alegerea acestei profesii a venit firesc, multumita simtului dreptatii pe care-l nutrea.

„Am studiat dreptul pentru ca am dezvoltat un simt al dreptatii, sau mai exact spus al nedreptatii, care ma revolta deja ca copil si ca elev in Romania, si unde mi-am propus sa invat ceva cu ce pot schimba o situatie care imi displace si pe care o percep ca nedreapta”, explica Fabritius, care a absolvit cursurile Universitatii Ludwig-Maximilians dinMunchen.

Drept penal, dreptul familiei…

Bernd Fabritius s-a specilizat in Germania in dreptul penal si dreptul familiei, cele mai multe cauze venind din aceasta sfera. Acum, odata cu noua functie, acestea vor trece in planul secund.

”Ziua mea de munca s-a schimbat total cu alegerile de duminica trecuta. Ca deputat in Parlamentul Federal German sunt jumatate din timp la Berlin, si cealalta jumatate la München, unde am biroul din teritoriu pentru relatiile cu pubicul. O zi de lucru incepe pe la ora 8:00, de exemplu cu lectura scrisorilor si se termina, deseori, noaptea tarziu cu discutii cu colegi sau cu sedinte. Viata de avocat era mult mai linistita. Mergeam la birou la ora 8:30 si lucram pana pe la 16:00. Lucram in domeniul apararii penale, a dreptului social (pensii) si familial (divorturi). Dupa aceasta faceam sport, ma plimbam cu motocicleta prin munti, care sunt la doi pasi de München. O sa continui si exercitarea profesiei de avocat atat cat imi va permite timpul , din simpla placere profesionala. O sa ma rezum la dreptul penal si familial”, a declarat Bernd Fabritius.

Avocat in Germania vs. Avocat in Romania

La solicitarea Avocatura.com, Bernd Fabritius a facut o scurta comparatie intre modul in care este vazuta profesia de avocat in Germania si in Romania, desi concluziile sunt destul de evidente.

”Profesia de avocat in Germania este bine reglementata. Exista o etica profesionala bine dezvoltata, ceea ce  face posibil un acces mai simplu si mai putin „stresant” pentru clienti la prestatiile profesionale ale avocatilor. Si in Romania am gasit colegi pe care ii respect pe deplin, dar am avut si multe experiente regretabile, de fapt nedemne pentru reprezentantii aceastei profesii. Nu trebuie generalizat, dar as putea face multe propuneri pentru modificarea statutului profesional si mai ales pentru o lege de retribuire pentru avocati, care ii protejeaza pe cei care au nevoie de serviciile acestei profesii, dar nu-mi revine mie sa ma pronunt pe acest subiect, din afara sistemului si mai ales ca deputat strain”, a mai declarat  Bernd Fabritius.

Care criza economica?

Nu in ultimul rand, avocatul cu dubla cetatenie a comentat si efectele crizei economice din ultimii ani asupra pietei avocatiale germane.

”Piata avocatiala din Germania nu a avut deloc de suferit. Am impresia ca in timpul crizei lumea devine mai certareata. Deoarece taxele pentru prestatiile de avocat in Germania sunt fixe si in cele mai putine cazuri negociabile, criza economica are efect redus pe piata avocatiala. Exista exceptii, dar in mod general avocatii din Germania nu au suferit in urma crizei”, a concluzionat Bernd Fabritius. Stefan Dobre, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie