Vasile Astarastoase si Vasile Cepoi, cercetati penal pentru conflict de interese

 

Profesorul Vasile Astarastoase, sef al Colegiului Medicilor din România, a fost pus sub urmarire penala de catre procurorii ieseni într-un dosar în care este acuzat ca s-a angajat pe el însusi dar si pe propria fiica. Aceiasi anchetatori au în lucru si un dosar ce îl vizeaza pe fostul Ministru al Sanatatii, Vasile Cepoi, actual consilier al prim-ministrului. Ambele dosare au la baza rapoarte ale ANI.

Vasile Astarastoae si Vasile CepoiDoua dintre cele mai importante figuri ale sanatatii românesti, Vasile Astarastoae si Vasile Cepoi, ambii din Iasi, au dosare penale la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Iasi fiind cercetati pentru conflict de interese. În cazul lui Astarastoae, presedinte al Colegiului Medicilor din România, surse judiciare au afirmat pentru “Adevarul” ca ancheta este aproape de finalizare, împotriva profesorului fiind deja începuta urmarirea penala.

“În acest dosar a fost începuta urmarirea penala pentru infractiunile de conflict de interese si abuz în serviciu”, a confirmat, pentru “Adevarul”, procurorul Adina Bocai, purtator de cuvânt al Parchetului iesean. Bocai a mai mentionat ca dosarul ce îl vizeaza pe Vasile Cepoi se afla înca în faza actelor premergatoare, împotriva sa nefiind începuta urmarirea penala. În prezent, fostul director al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi este consilier al prim-ministrului Victor Ponta pe probleme de sanatate.

Astarasoae ar fi semnat contracte cu el însusi

Dosarul în care s-a început urmarirea penala în cazul lui Vasile Astarastoae are la baza un raport al Agentiei Nationale de Integritate (ANI) în care inspectorii îl acuzau pe seful medicilor ca ar fi încheiat în mod ilegal mai multe contracte finantate din bani publici. Potrivit raportului mentionat, Vasile Astarastoae ar fi semnat zece contracte de prestari servicii cu propria persoana sau cu fiica sa, Daniela Astarastoae, cauzând un prejudiciu de aproximativ 204.000 de lei. Contractele ar fi fost semnate în perioada 2010-2011, pe când Astarastoae era sef al Institutul de Medicina Legala (IML) Iasi dar si al Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) “Gr. T. Popa” din Iasi. “Începând cu data de 01.05.2010 si pâna în prezent, Astarastoae Vasile a participat, în baza unui numar de 4 contracte de munca, respectiv de prestari servicii, la implementarea a trei proiecte cu finantare europeana, atât în calitate de reprezentat legal al Universitatii de Medicina si Farmacie ”Gr. T. Popa” Iasi – institutie publica partenera în proiect –, cât si în calitate de salariat”, au aratat inspectorii ANI. Acestia au mai descoperit ca Astarastoae ar fi procedat la fel si în baza functiei de sef al IML Iasi, încheind trei contracte de prestari servicii cu sine însusi si altele trei cu fiica sa.

La scurt timp dupa ce ANI a facut public raportul care îl incrimina pe Vasile Astarastoae, acesta l-a contestat în instanta. Actiunea sefului medicilor a fost respinsa în urma cu câteva luni, de catre Curtea de Apel Pitesti. Potrivit informatiilor “Adevarul”, Vasile Astarastoae ar fi fost chemat la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Iasi pentru a i se prezenta învinuirile aduse si pentru a fi audiat, însa acesta nu s-a prezentat. Medicul este asteptat în perioada urmatoare sa ajunga în fata procurorilor. Contactat telefonic, Vasile Astarastoae a precizat ca nu stie ca ar fi fost pus sub urmarire penala. “Nu am fost invitat pâna acum la Parchet pentru aceasta problema”, a spus Astarastoae.

Grave probleme cu legea pentru Astarastoae

Acuzatiile de conflict de interese si abuz în serviciu imputate lui Astarastoae de catre procurorii ieseni nu sunt singurele probleme pe care presedintele Colegiului Medicilor le are cu legea. În calitate de rector al UMF Iasi, medicul a fost trimis în judecata în 2011, de catre DNA, într-un dosar în care a fost acuzat, împreuna cu alti directori din cadrul universitatii, ca ar fi trucat o licitatie privind un contract finantat cu peste 6 milioane de lei din bani europeni. Acesta avea ca obiect implementarea unei platforme educationale e-leaning. Cei doi directori subordonati lui Astarastoae, Adrian Ciureanu si Daniela Drugus, au fost arestati pentru o perioada. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curtii de Apel Suceava însa trimis înapoi la Parchet pentru refacerea materialul de urmarire penala dupa ce magistratii suceveni au constatat ca procurorii care au întocmit rechizitoriul nu ar fi avut competenta necesara.

La Curtea de Apel Brasov, Vasile Astarastoae se judeca într-un alt proces cu ANI dupa ce inspectorii l-au acuzat de incompatibilitate. Acuzatiile ANI din acest de-al doilea raport se refera la faptul ca medicul ar fi avut simultan mai multe functii platite din bani publici. La finele anului 2011, Astarastoae era rector al Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi, director al Institutului de Medicina Legala Iasi, presedinte al Colegiului Medicilor din România, presedinte al Colegiului Medicilor din Iasi, presedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si membru în Comisia Superioara de Medicina Legala din cadrul Institutului National de Medicina Legala „Mina Minovici”.

Consilierul lui Ponta, fostul ministru Cepoi, cercetat penal de acelasi Parchet

La fel ca si în cazul lui Vasile Astarastoae, dosarul penal ce îl vizeaza pe Vasile Cepoi, fost ministru al sanatatii, actual consilier la premierului Victor Ponta, are la baza un raport al ANI prin care Cepoi a fost acuzat de conflict de interese si infractiuni asimilate celor de coruptie. Spre deosebire de dosarul presedintelui Colegiului Medicilor, în cel al consilierului lui Ponta nu a fost începuta urmarirea penala.

Potrivit inspectorilor de integritate, Cepoi a detinut functia de director al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi din 2009 si pâna în mai 2012, atunci când a preluat portofoliu de ministru. ANI a aratat ca în perioada în care Cepoi era sef al DSP Iasi, acesta ar fi semnat un acord de parteneriat în proiectul “Calitate si performanta în sistemul sanatatii publice din România”, derulat în baza Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

“Ulterior, Vasile Cepoi, împreuna cu sotia sa, au fost angajati în cadrul proiectului si au obtinut venituri de natura salariala de la beneficiarul Fundatia Amfiteatru si de la partenerii: Universitatea de Medicina si Farmacie ”Gr. T. Popa” Iasi, respectiv S.C. Info Educatia S.R.L”, au aratat inspectorii ANI.

Potrivit acestora, fostul ministru ar fi obtinut un beneficiu patrimonial de aproximativ 190.000 de lei. În cadrul proiectului respectiv, Cepoi a fost manager de proiect, director de proiect pentru activitati editoriale si de cercetare si trainer audit de calitate, au mai mentionat inspectorii. Contactat telefonic de reporterii “Adevarul”, Vasile Cepoi a fost iritat de faptul ca presa este interesata de dosarul sau de la Iasi si ca “împroasca cu noroi” în el. “Eu pot sa va spun ca DLAF (n.r. Departamentul de Lupta Anticoruptie) nu a gasit nicio abatere în acest proiect”, a spus Cepoi. Pâna în prezent, procurorii Parchetului Curtii de Apel Iasi nu l-au audiat pe Vasile Cepoi în acest dosar. Actualul consilier al lui Victor Ponta si-a dat demisia din functia de ministru al sanatatii la scurt timp dupa ce acuzatiile ANI au fost facute publice. adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie