Modalitatea de admitere la rezidentiat se va modifica din 2015

 

Potrivit unui proiect publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii, modalitatea de admitere la rezidentiat se va modifica începând cu anul 2015. Examenul va fi organizat în doua etape. Cât despre salariile medicilor rezidenti, proiectul prevede ca „salariul net al rezidentului se stabileste în functie de anul de pregatire si poate ajunge la 90% din salariul medicului specialist pentru rezidentii din ultimul an de rezidentiat”.

medic rezidentPotrivit unui proiect publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii, modalitatea de admitere la rezidentiat se va modifica începând cu anul 2015. Examenul va fi organizat în doua etape. Cât despre salariile medicilor rezidenti, proiectul prevede ca „salariul net al rezidentului se stabileste în functie de anul de pregatire si poate ajunge la 90% din salariul medicului specialist pentru rezidentii din ultimul an de rezidentiat”.

„Începând cu data de 1.01.2015 , pentru domeniul medicina, rezidentiatul se desfasora în 2 etape: a) etapa a-I-a de rezidentiat cu formare prin program de trunchi comun stabilit pentru specialitatile care alcatuiesc subdomeniile domeniului medicina, si are o durata de 2 ani; etapa a-II-a de rezidentiat de continuare a formarii în una din specialitatile care alcatuiesc subdomeniul corespunzator programului de trunchi comun efectuat în etapa I, cu durata de 1- 5 ani, dupa caz.

(2) Etapa a II-a de rezidentiat se organizeaza în formele de rezidentiat pe loc si pe post.

(2) Subdomeniile domeniului medicina si specialitatile medicale aferente se stabilesc de catre Ministerul Sanatatii în colaborare cu institutiile de învatamânt superior medical uman acreditate si Colegiul Medicilor din România si se aproba prin ordin comnun al ministrului sanatatii si al ministrului educatiei nationale.

Art.4. (1)Admiterea în etapa I a de rezidentiat se face prin selectie organizata de Ministerul Sanatatii pe baza mediei de absolvire a facultatii si a optiunii candidatilor, conform metodologiei eleborata de Ministerul Sanatatii în colaborare cu institutiile de învatamânt superior medical uman acreditate si Colegiul Medicilor din România si aprobata prin ordin al ministrului sanatatii.

(2) La admiterea în etapa I-a de rezidentiat au acces absolventii licentiati ai facultatilor de medicina promotia 2014 si ulterioare, precum si medicii promotii anterioare care nu au obtinut drept de libera practica sub incidenta normelor precedente sau nu detin titlul de medic specialist în una din specialitatile prevazute de Nomenclatorul Specialitatilor medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala.

( 3) Candidatii admisi în urma selectiei se confirma medici rezidenti etapa aI-a, prin ordin al ministrului sanatatii pentru domeniul medicina.

Art.5. (1) Admiterea în etapa a II-a se face prin concurs national cu tematica si bibliografie unica pentru unul sau mai multe subdomenii, organizat de Ministerul Sanatatii, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului sanatatii si al ministrului educatiei nationale.

(2) La acest concurs se pot prezenta medicii confirmati rezidenti care au finalizat pregatirea de trunchi comun precum si medicii confirmati rezidenti începând cu anul III de pregatire care doresc reprofilare în alta specialitate decât cea de confirmare în rezidentiat.

(3) Începând cu anul 2016, concursul national prevazut la alin. (1) se organizeaza anual de regula în trimestrul IV si se poate desfasura la nivelul centrelor universitare pe baza acordului dintre Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei Nationale si universitatile de medicina si farmacie.

(4) Rezultatele concursului national se confirma prin ordin al ministrului sanatatii”, se arata în proiectul Ministerului Sanatatii. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

1 comentariu

  1. otincelescu marcela spune:

    buna ziua,fac parte din generatia care in curand se va retrage si a dat sanatatii medici de renume in tara si strinatate.incercati variantele simplificate de rezidentiat din ani 1980 cand medicii invatau carte cu adevarat si durata decenta de studii.de ce anumiti medici sa repete licenta in perspectiva proiectului din 08. 11. 1013 ,este umilitor.alegerea specialitatii este element esential,in geneeral medicii aleg ce apuca ,deci departe de pasiune,de unde si rezultatele nefericite si dorinta de a pleca in strainatate sa poata opta.nu este nici o rusine inspiratia din vechile secundariate.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie