Detinatorii de actiuni ar putea fi notificati prin SMS sau e-mail de Autoritatea de Supraveghere Financiara in cazul transferurilor

 

Autoritatea de Supraveghere Financiara /ASF/ analizeaza o serie de masuri pentru evitarea furturilor de actiuni ale persoanelor fizice, printre care posibilitatea notificarii prin e-mail sau SMS a detinatorilor de actiuni în cazul transferurilor de actiuni de la custode – Depozitarul Central la firma de intermediere.

telefon si bani, roaming‘Am propus recent niste masuri de instituire a unor notificari, trebuie sa gasim modalitatea tehnica. Pentru acele detineri pentru care se primeste o cerere de transfer de la Depozitarul Central /DC/ la intermediar sau de la intermediar la DC, posesorul acelor actiuni va fi notificat în mod obligatoriu prin e-mail sau SMS. În acest fel, posesorul real al acelor actiuni poate sa se sesizeze, sa ia act ca se întâmpla o miscare pe care el nu a initiat-o si n-a autorizat-o’, a declarat miercuri, la o conferinta pe tema aplicarii dreptului pietei de capital, Iulian Panait, lector universitar la Universitatea Hyperion, fost presedinte al unei cunoscute firme de consultanta în investitii.

Printre masurile avute în vedere de ASF se numara si posibilitatea introducerii unor dispozitive tip token, cum sunt cele folosite la autentificarea utilizatorilor de internet banking, care genereaza coduri unice valabile o singura data pentru acces si transmiterea operatiunilor.

Presa a relatat recent despre doua cazuri de furturi de actiuni de la persoane fizice pe baza unor acte de identitate false.

‘În acest moment este posibil ca actiunile detinute sa fie furate. Ipotetic vorbind, pentru ca nu detin actiuni în prezent. Dar este foarte greu ca o persoana sa fure ceea ce detin la o institutie reglementata a pietei de capital daca nu exista informatii din interior, fie din cercul de prieteni, fie chiar din interiorul acelor institutii care gestioneaza acele detineri, cu privire la ceea ce eu am. Daca hotii nu stiu ce am, nu stiu ce sa fure. Poate fi din cercul de prieteni, nu de la broker sau de la DC. Apoi are loc un furt de identitate, mi se falsifica actul de identitate. Acum nu poti retrage bani decât prin virament bancar. În mod obligatoriu este necesar acest act de identitate fals sa fie folosit la o banca, pentru a deschide un cont bancar fara stirea mea. Prima reduta care pica este banca, acolo se foloseste actul de identitate fals (…) Ulterior se obtine un extras al detinerilor de actiuni, se face transferul lor, se vând fraudulos utilizând actul fals si se transfera fondurile rezultate catre contul bancar creat fraudulos’, a exemplificat Iulian Panait.

Cu ani în urma, pe piata de capital din România s-a înregistrat un furt masiv din conturile unor persoane fizice, la sucursala Deva a SSIF Broker, dar într-un context cu totul diferit fata de cel actual, la momentul respectiv fiind permisa alimentarea în numerar a conturilor, nu obligatoriu prin virament bancar.

Alte situatii de frauda întâlnite pe piata de capital locala, prezentate de Iulian Panait, sunt ‘modelul Sima’, cu administrarea în paralel a unei firme autorizate si a uneia neautorizate, cu acelasi nume, înregistrata în alta jurisdictie, cazul Dream Team Asset Management, cu contracte personale de împrumut între angajati si clienti, sub paravanul unei companii autorizate, care capata caracteristicile unui joc piramidal, modelul firmelor care stimuleaza tranzactionarea excesiva cu riscuri mari sau al firmelor neautorizate pe piata FOREX, care îsi ‘ajuta’ clientii sa piarda prin diferite metode, inclusiv ‘probleme tehnice’ ale platformei de tranzactionare si falsificarea listei tranzactiilor.(AS-autor:Ady Ivascu, editor: Mariana Nica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie