Senatorii au avizat favorabil reorganizarea si eficientizarea camerelor agricole
Senatorii au dat luni vot favorabil proiectului de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 58/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr.283/2010 privind camerele pentru agricultura, industrie alimentara, piscicultura, silvicultura si dezvoltare rurala.
Senatorii au votat totodata pentru abrogarea articolului II din Legea nr.122/2012 privind modificarea si completarea Legii referitoare la camerele agricole.
Actul normativ propune modificari referitoare la statutul de utilitate publica care se acorda camerelor agricole si modul de acordare a acestuia, modul de organizare al camerelor agricole la nivelul fiecarui judet, eficientizarea camerelor agricole prin reorganizare la nivelul judetelor si transfer implicit de atributii de la nivel centralizat la nivel local, precum si eficientizarea structurilor care organizeaza primele alegeri, precum si a organizarii alegerilor.
De asemenea, atributiile ce presupun exercitarea prerogativelor de putere publica si care în prezent sunt exercitate de catre functionarii publici din cadrul camerelor agricole judetene – aflate în subordinea Consiliilor judetene – vor fi preluate de catre directiile pentru agricultura judetene.
Senatul este prima camera sesizata în acest caz.
Senatorii au mai aprobat, cu majoritate de voturi, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 20/2013 privind reglementarea unor masuri necesare derularii proiectelor cu finantare nerambursabila din Programul National de Dezvoltare Rurala.
Actul normativ reglementeaza, între altele, mecanismul de acordare a garantiilor emise de fondurile de garantare oricare ar fi aceasta, fara a avea prevederi care sa conduca la favorizarea sau excluderea unor astfel de fonduri care opereaza în piata. Totodata, actul normativ reglementeaza posiblitatea ca o parte din aceste garantii (maxim 80%) sa fie acordate de catre fondurile de garantare.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale aloca fondurilor de garantare sumele necesare constituirii plafonului anual de garantare din prevederile bugetare.
Si în acest caz, Senatul este prima camera sesizata.(AS – autor: Catalina Matei, editor: Florin Marin), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!