Legea medierii ar putea fi modificata din nou

 

Legea medierii ar putea fi modificata din nou, astfel incat avocatii si notarii sa devina de drept mediatori daca au cinci ani vechime in profesie, se arata intr-un proiect de lege aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor. Totusi, Consiliul de Mediere propune eliminarea amendamentelor care prevad acest lucru, deoarece medierea este o profesie ai carei practicieni se incadreaza in COR in sectiunea Specialisti relatii publice, in timp ce profesiile juridice se incadreaza la sectiunea Specialisti in domeniul juridic.

mediere1Legea medierii a suferit numeroase modificari in ultimele luni, cea mai importanta dintre acestea fiind introducerea obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, ca procedura prealabila instantei de judecata.

Schimbarile in materie ar putea continua, intrucat o propunere in acest sens se afla pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, for decizional. Este vorba despre un proiect de lege care aproba si modifica OUG nr. 90/2012, adoptat in prealabil de senatori si avizat deja de Comisia juridica, de disciplina si imunitati cu unele amendamente.

Astfel, una dintre propunerile introduse de parlamentari si aprobate de Comisie da posibilitatea avocatilor si notarilor de deveni de drept mediatori, fara a urma cursuri de mediere.
„(3) Fara indeplinirea niciunei alte formalitati, pot desfasura, in cadrul propriilor forme de exercitare a profesiei, toate atributiile specifice unui mediator, notarii si avocatii care indeplinesc conditia vechimii de 5 ani in profesie, vechime calculata de la data promovarii examenului de definitivat”, se precizeaza in proiect.

Practic, daca amendamentele vor fi adoptate si de deputati, activitatea de mediere va putea fi realizata si de avocati si notari, care vor fi inscrisi in Tabloul mediatorilor autorizati.

Totusi, Consiliul de Mediere nu sustine aceasta initiativa, astfel ca, in cadrul unei sedinte desfasurate recent, a aprobat unele modificari la proiectul de lege amintit. Concret, institutia propune eliminarea amendamentelor propuse de Comisia juridica cu privire la posibilitatea ca avocatii si notarii sa poata efectua activitati de mediere fara cursuri de formare initiala si continua si fara sa se supuna controlului privind calitatea exercitarii profesiei.

„Medierea este o profesie ai carei specialisti se incadreaza in Codul ocupatiilor din Romania in sectiunea Specialisti relatii publice, cod 2432, in timp ce profesiile juridice se incadreaza la sectiunea Specialisti in domeniul juridic, cod 2611”, motiveaza sursa citata demersul sau.

Mai mult, Consiliul solicita si introducerea unui amendament prin care sa fie abrogate dispozitiile ce permit altor profesii sa sustina sedinta de informare privind medierea.

Amintim ca, in baza Legii nr. 214/2013, din 1 iulie sedinta de informare privind medierea poate fi realizata si de judecatori, procurori, consilieri juridici si notari, desi pana atunci doar mediatorul era autorizat sa sustina aceasta procedura. Ca si in cazul mediatorilor autorizati, sedinta va fi gratuita, legea stabilind clar ca judecatorii, procurorii, consilierii juridici sau notarii nu vor putea percepe onorarii, taxe sau orice alte sume, indiferent de titlul cu care s-ar putea solicita.

„Efectuarea procedurii de informare asupra avantajelor medierii poate fi realizata de catre judecator, procuror, consilier juridic, avocat, notar, caz in care se atesta in scris. Serviciile prestate (…) sunt gratuite, neputandu-se percepe onorarii, taxe sau orice alte sume, indiferent de titlul cu care s-ar putea solicita” – extras din Legea nr. 214/2013

Practic, Consiliul de Mediere propune fie abrogarea in totalitate a articolului care prevede acest lucru, fie modificarea lui dupa cum urmeaza:

„Efectuarea informarii asupra avantajelor folosirii procedurii de mediere poate fi realizata si de practicienii in domeniul dreptului in sensul articolului 6 din Lege (legea medierii nr. 192/2006, n.red.), punctul 25 din preambulul Directivei 52/2008 al Comisiei Europene si Parlamentului European si articolului 227 din Codul de procedura civila”

Consiliul motiveaza aceasta modificare prin faptul ca informarea cu privire la avantajele medierii este o etapa a procedurii de mediere prealabila incheierii contractului de mediere si poate fi efectuata doar de o persoana calificata in profesia de mediator, pe cand informarea cu privire la avantajele folosirii procedurii de mediere este in sensul articolului 6 din Lege: „Art. 6. Organele judiciare si arbitrale, precum ?i alte autoritati cu atributii jurisdictionale informeaza partile asupra posibilitatii si a avantajelor folosirii procedurii medierii si le indruma sa recurga la aceast? cale pentru solutionarea conflictelor dintre ele”.

Aceasta nu este prima initiativa de acest fel a Consiliului de Mediere. Mai precis, institutia a formulat, inca din luna iulie, o Cerere de de respingere a amendamentelor la OUG nr. 90/2012, motivand ca introducerea posibilitatii ca procedura de informare sa fie realizata de alte persoane decat mediatorii autorizati si special instruiti contravine grav scopului urmarit de legiuitor in reglementarea medierii si informarii prealabile asupra avantajelor medierii.

Totodata, institutia sustinea, la acea data, ca noul amendament propus la OUG nr. 90/2012 discrimineaza, atat prin raportare la ceilalti mediatori, cat si prin raportarea la celelalte profesii liberale, prin mentionarea posibilitatii avocatilor si notarilor de a efectua informari despre mediere si medieri, in cadrul reglementarilor specifice profesiei lor, deoarece inseamna ca toti ceilalti trebuie sa urmeze cursuri de mediere, mai putin avocatii si notarii.

Nota: Amendamentele tratate in material, potrivit carora avocatii si notarii vor deveni de drept mediatori, se afla momentan pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, care este si for decizional in acest caz. Pentru a se putea aplica, ele trebuie adoptate prin vot final de deputati si ulterior publicate in Monitorul Oficial. Puteti urmari AICI traseul legislativ al proiectului de lege care permite avocatilor si notarilor sa devina mediatori. Mirela Oprea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie