Iulia Motoc, aleasa de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, pentru functia de judecator la CEDO
Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a ales-o, marti, pe Iulia Motoc pentru functia de judecator la CEDO, dintre cele trei propuneri înainte de România.
Motoc a fost aleasa cu 132 de voturi „pentru”, din 151 exprimate. Florin Streteanu a obtinut 7 voturi, iar Tudor Pantîru – 10 voturi, în timp ce doua au fost anulate.
De altfel, candidatura Iuliei Motoc a fost sustinuta si de subcomisia pentru alegerea judecatorilor la CEDO. Subcomisia a decis, „cu o larga majoritate”, sa sustina propunerea Iuliei Motoc, apreciind ca aceasta este „cea mai calificata candidatura” dintre cele înaintate de România, conform concluziilor acestui organism.
În 26 iunie, Comisiile juridice si pentru drepturile omului reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului au avizat negativ candidatura Iuliei Motoc pentru functia de judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).
Ceilalti candidati, respectiv Bianca Gutan si Florin Streteanu, ca si candidatul de rezerva, Tudor Pantîru, au primit aviz pozitiv.
În cele din urma, Guvernul a înaintat Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei urmatoarele propuneri: Iulia Motoc, Florin Streteanu si Tudor Pantîru.
Înlocuirea Biancai Gutan cu Tudor Pantîru a fost facuta la propunerea Ministerului Justitiei.
„Decizia a fost luata în urma primirii de catre partea româna a avizului Grupului consultativ de experti pentru evaluarea listei nationale de propuneri pentru ocuparea functiei de judecator la CEDO cu privire la candidatii propusi de România. Astfel, Grupul consultativ a apreciat ca doi candidati (Iulia Antonella Motoc si Florin Streteanu) îndeplinesc conditiile impuse de art. 21 alin. 1 din Conventie, în timp ce un al treilea candidat (Bianca Andrada Gutan) nu îndeplineste aceste conditii”, explica Ministerul Justitiei.
Articolul 21 din Conventia CEDO prevede, la alineatul 1, ca „judecatorii trebuie sa se bucure de cea mai înalta consideratie morala si sa întruneasca conditiile cerute pentru exercitarea unei înalte functiuni judiciare sau sa fie juristi având o competenta recunoscuta”.
Iulia Antoanella Motoc este judecator la Curtea Constitutionala din 2010, ea fiind desemnata de Senat, la propunerea PDL si a grupului independentilor. Motoc a absolvit în 1989 Facultatea de Drept din Bucuresti, iar, pentru putin timp, a activat ca procuror la Giurgiu, apoi timp de cinci ani a fost judecator la Judecatoria sectorului 2 Bucuresti. Este doctor în etica (Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Filosofie), doctor în drept international public (Universitatea „Paul Cezanne” Aix-Marseille), fiind profesor la Universitatea din Bucuresti, din 2002. Catalina Mihai, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!