Din 1 octombrie, pretul gazelor creste cu maximum 1% pentru populatie si cu 2% pentru consumatorii industriali
Pretul gazelor va fi majorat, începând de marti, cu cel mult 1% pentru consumatorii casnici, în timp ce tarifele pentru industrie vor fi mai mari cu maximum 2%, odata cu parcurgerea unei noi etape din calendarul de liberalizare a pietei.
”Data de 1 octombrie este urmatorul termen din calendarul de liberalizare a pietei gazelor. În ceea ce priveste pretul final pentru consumatorii casnici, estimam o majorare de cel mult 1%, având în vedere influenta în pret a gazelor de import si cresterea pretului gazelor de productie interna’, a declarat, pentru AGERPRES, în urma cu doua saptamâni, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrilet.
România îsi asigura, în medie, 75% din consumul de gaze din productie interna, iar restul de 25% reprezinta importuri din Rusia. Populatia si termocentralele utilizeaza gaze de import doar în proportie de aproximativ 5%.
Pretul gazelor de import a ajuns în aceasta perioada la circa 400 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazele de productie interna sunt de doua ori mai ieftine, a adaugat Havrilet.
La 1 iulie 2013, pretul final al gazelor a crescut cu 8% pentru consumatorii casnici si cu 3% pentru cei industriali.
Urmatorul pas din calendarul de liberalizare pentru populatie este 1 ianuarie 2014, când este programata o scumpire de 2%. La 1 aprilie 2014, preturile vor creste cu alte doua procente, urmând ca tarifele sa fie majorate din nou cu 3% la 1 iulie si cu alte trei procente la 1 octombrie 2014.
În perioada 2015 – 2018, scumpirea va fi de 12% pe an, în patru etape în fiecare an (la începutul fiecarui trimestru).
Începând cu 1 ianuarie 2019, doar consumatorii vulnerabili vor mai plati preturi reglementate, stabilite de ANRE, restul consumatorilor urmând sa negocieze pretul direct cu furnizorii.
Pentru consumatorii industriali, calendarul de liberalizare prevedea initial dereglementarea totala a pietei pâna la 31 decembrie 2014, însa, la ultimele negocieri cu FMI, autoritatile române au obtinut o derogare de un an, pâna la 31 decembrie 2015.(AS – autor: Florentina Cioaca, editor: Oana Tilica), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!