Bursa pestelui de la Tulcea va avea o finantare de 5 milioane de euro

 

Bursa pestelui de la Tulcea, un proiect pentru un control mai bun al introducerii acestor marfuri pe piata, ar urma sa fie realizata în doi ani, dupa ce, în luna octombrie, va fi semnat contractul de finantare, în valoare de cinci milioane de euro, din fonduri europene.

bursaMinistrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a vorbit despre acest proiect luni, la Ministerul Mediului, în urma unei întâlniri cu comisarul european pentru Afaceri Maritime si Pescuit, Maria Damanaki, la care a participat alaturi de ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Varga a spus ca exista proiecte deja demarate care, prin implementare, vor crea conditii pentru „o exploatare durabila a resurselor, atât la Marea Neagra, cât si în Delta Dunarii”.

„Ma refer aici în primul rând la proiectul Bursei pestelui în Tulcea, proiect care a fost aprobat si care va fi implementat de Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura, Consiliul Judetean Tulcea si asociatiile de pescari”, a spus ministrul, precizând ca proiectul are ca obiectiv în primul rând un control mai bun privind introducerea pestelui pe piata si reducerea braconajului.

Ministrul a mai apreciat ca bursa va fi „un instrument de educare a pietei”, fara a bloca achizitiile directe, contribuind la o mai buna valorificare a pestelui.

Pestele va fi adus la bursa din punctele de debarcare unde este lasat de pescari, stocat si apoi directionat catre marile lanturi comerciale, unitati de procesare, dar si pensiuni.

Suma necesara pentru constructia bursei si implementarea sistemului logistic este de cinci milioane de euro, finantare ce va fi asigurata prin Programul Operational pentru Pescuit. Contractul urmeaza sa fie semnat în luna octombrie, a mai precizat Varga.

Guvernul a aprobat un alt proiect al Bursei pestelui de la Tulcea, la sfârsitul anului 2011. Acesta era în valoare de aproximativ 18 milioane de euro si nu a fost acceptat de Comisia Europeana, care a recomandat simplificarea lui, potrivit Luciei Varga.

Un alt proiect al Departamentului pentru Ape si Paduri condus de Lucia Varga este constructia Portului pescaresc Midia. Tot în valoare de cinci milioane de euro si cu o perioada de implementare de doi ani, acest proiect este finalizat în proportie de 90 la suta, contractul urmând a fi semnat pâna la sfârsitul acestui an, potrivit ministrului delegat.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a spus, la conferinta de presa organizata dupa întâlnirea cu comisarul european, ca se doreste sprijinul Comisiei Europene pentru elaborarea unor strategii de dezvoltare durabila pentru Marea Neagra si Delta Dunarii, care sa fie finantate în cadrul financiar multianual 2014 – 2020. economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie