Raport UE: Actele legislative ale Ministerului Sanatatii trebuie insotite de impactul economico-social asupra populatiei

 

Desi România are institutii cu experienta si traditie în monitorizarea sanatatii populatiei, acestea nu mai pot tine pasul cu noile provocari ale sistemelor sanitare în general. Pe scurt, avem instrumente, dar acestea sunt utilizate în mod haotic sau deloc.

uePotrivit raportului UE, mecanismele care ar trebui sa implice actorii importanti în stabilirea agendei de prioritati în sanatatea publica sunt foarte putin dezvoltate. Nu de putine ori, s-au votat legi în care punctul de vedere al actorilor implicati a fost ignorat, iar consultarile s-au concretizat doar în chemarea grupurilor interesate la discutii care nu au dus într-o directie concreta.

Totodata, politicile de sanatate publica si legile sunt rareori revizuite spre a fi adaptate schimbarlor continue care au loc în modul de planificare a bugetelor sistemelor sanitare. Astfel, factorii socio-economici ai sistemului sanitar precum educatia, venitul sau somajul sunt rareori gânditi ca un tot unitar mentioneaza raportul.

Poate cel mai important, lipsesc actiunile sociale si de promovare a modalitatilor de protejare a sanatatii printre grupurile vulnerabile, iar interesul public pentru medicina de preventie a scazut considerabil.

Din statisticile care plaseaza România pe primele locuri privind prevalenta unor boli demult eradicate în Europa, se poate vedea ca tara noastra nu a avut în ultimii ani un plan de bataie pentru a implementa din timp metode care sa combata aceste boli.

Printre altele, recomandarile UE pentru România sunt urmatoarele: mai mult accent pe preventie, clarificarea rolul structurilor de sanatate publica în sistemul de sanatate si regândirea procesului de descentralizare al institutiilor publice de sanatate.

Întrucât din aproape toate proiectele de lege ale Ministerului Sanatatii lipseste impactul economico-social asupra populatiei, UE recomanda ca fiecare act legislativ sa fie însotit de o asemenea estimare. Nicoleta Banila, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie