Proiectul descentralizarii Romaniei

 

Gândul va prezinta în exclusivitate proiectul descentralizarii conceput de vicepremierul Liviu Dragnea, care ar urma sa fie aprobat printr-o Ordonanta de Urgenta. Potrivit documentului obtinut de gândul, descentralizarea ar urma sa-si faca simtite efectele de la 1 ianuarie 2014, ea precedând astfel regionalizarea. Daca descentralizarea planuita de vicepremierul Dragnea va deveni realitate, ea va reprezenta cea mai radicala masura luata în administratie în ultimii ani.

regionalizare1De la ministerul lui Liviu Dragnea a plecat în teritoriu pe 24 septembrie o circulara privind propunerea legislativa intitulata Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind stabilirea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de ministere si celelalte organe de specialiate ale administratiei publice centrale. Daca proiectul regionalizarii nu a avansat, sefii din teritoriu au discutat insistent cu vicepremierul Dragnea în ultimele luni despre realizarea descentralizarii. Termenul limita pâna la care cei din teritoriu trebuie sa vina cu amendamente este 1 octombrie 2013, pâna la orele 12.00.

În documentul obtinut de gândul,  în care se prevede modificare a nu mai putin de 21 de acte normative, se precizeaza clar ce atributii vor fi cedate de la centru catre teritoriu – catre Consiliile judetene, presedintii de Consilii Judetene si primari.

Intentia ca procesul descentralizarii se doreste a fi realizat imediat, începând cu 1 ianuarie 2014, se regaseste chiar în preambulul proiectului de OUG, unde se vorbeste despre necesitatea demararii procesului de elaborare a legii bugetului de stat pentru anul 2014 si subsecvent, a bugetelor locale ale unitatilor administrativ-teritoriale, cu respectarea calendarului bugetar prevazut de Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare si de Legea nr. 273/2006 privind finantele publice.

Cele mai importante modificari:

1. în subordinea primariilor din orase/municipii vor functiona servicii rutiere si de ordine publica ai caror directori vor fi numiti de primari.

2. în subordinea consiliilor judetene vor fi transferate o serie de servicii deconcentrate de la ministere si agentii, conduse de persoane numite de presedintele CJ. Astfel vor fi reorganizate în subordinea CJ oficiile judetene de agricultura, directiile judetene pentru cultura si patrimoniu, unitatile teritoriale de promovare turistica, directiile judetene de sport si tineret, centrele judetene de resurse si asistenta educationala, casele corpului didactic, agentiile judetene de ocupare a fortei de munca, agentia de plati si inspectie sociala, agentiile judetene pentru protectia mediului, directiile judetene de pescuit si acvacultura si directiile de sanatate publica.

3. METROREX trece din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Tot în subordinea CGMB trece si Autoritatea Metropolitana de Transport Bucuresti.

4.Porturile de la Dunare trec în subordinea Consiliilor Judetene în raza carora se afla.

5. Plajele cu destinatie turistica vor fi administrate de consiliile locale.

NOILE COMPETENTE ALE SEFILOR LOCALI

Pe lânga competentele actuale, în documentul realizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei se adauga o serie de noi institutii care vor intra în subordinea sefilor din teritoriu.

Astfel, în competentele autoritatilor publice locale intra:

– serviciile de ordine si siguranta publica si circulatia pe drumurile publice
– serviciile de sanatate publica la nivel judetean
– administrarea plajelor turistice maritime si fluviale, ale râurilor, pârâurilor si ale lacurilor de acumulare
– administrarea sistemelor de gospodarire a apelor
– protectia mediului, pescuit si acvacultura
– dezvoltare rurala;
– ocuparea fortei de munca la nivel local
– administrarea unitatilor sportive si de tineret, a taberelor scolare,  centrelor de agrement, caselor de cultura ale studentilor, precum si a cluburilor sportive de la nivel local;
– dezvoltare si promovare turistica;
– organizeaza si desfasoara activitati educative extrascolare/de tip nonformal prin cluburile copiilor;
– protejarea patrimoniului cultural de pe teritoriul judetului
– administrarea porturilor de fluviale interes judetean
– implementarea programelor judetene în domeniul tineretului si sportului

DESCENTRALIZAREA POLITIEI

Descentralizarea competentelor politiei este prevazuta în proiectul de OUG, urmându-se a se completa atributiile politiei locale, dar si atributiile Politiei Române. Potrivit documentului citat se va modifica OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice si se va propune ca „aplicarea si executarea controlului privind respectarea normelor referitoare la circulatia pe drumurile publice sa se realizeze de catre autoritatile administratiei publice locale prin servicii rutiere organizate în subordinea acestora”.

Noile servicii rutiere se vor afla în subordinea autoritatilor administratiei publice locale, primarii, cu avizul Inspectoratului de politie judetean, urmând sa numeasca directorii executivi ai acestor noi Servicii Rutiere. Competentele acestor directori vor fi aprobate de consiliile locale, cu avizul Inspectoratului de politie judetean.

Pentru descentralizarea politiei, categoriile de personal al politiei locale se vor completa cu functionari publici, civili, cu statut special, care vor ocupa functii specific de politist conform Statutului politistului.

Citeste articolul integral pe gandul.info

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie