Prima pepiniera de pomi fructiferi traditionali va fi pregatita in judetul Sibiu de Fundatia Printului Charles

 

Prima pepiniera de pomi fructiferi din soiuri traditionale din judetul Sibiu va fi infiintata in satul Malancrav, in livada de meri detinuta de Fundatia “Mihai Eminescu Trust”, aflata sub inaltul patronaj al Altetei Sale Regale Charles, Print de Wales, a declarat luni, pentru AGERPRES, una din reprezentantele fundatiei, Michaela Türk.

livadaPentru a face pepiniera, angajatii Fundatiei Printului Charles vor face in aceasta toamna, primul recensamant al merilor, perilor si prunilor din soiuri traditionale din sate aflate in trei judete transilvanene, Sibiu, Brasov si Mures. Dupa ce afla unde sunt pomii fructiferi traditionali, cei de la Fundatia Printului Charles vor incerca sa planteze aceste soiuri vechi, in propria livada, dar si in alte livezi. Totul cu un buget de un sfert de milion de franci elvetieni, bani dati de elvetieni, pentru a conserva soiurile traditionale de pomi fructiferi.

“La 1 iunie a inceput proiectul. Acum am lansat apelul, avem chestionarele, pe care urmeaza sa le distribuim, in judetul Sibiu, Brasov si Mures. Noi ne-am propus sa dam chestionarele, care sa fie prelucrate pana anul viitor, in februarie, de partenerul nostru elvetian. Scopul proiectului nu e doar conservarea, este si identificarea varietatii soiurilor traditionale de meri, peri, pruni. Dorim sa contribuim la conservarea lor, in situ, creand o pepiniera la livada pe care fundatia o are in Malancrav, pe urma vrem sa plantam in livada noastra, dar si in alte livezi “, a explicat Michaela Türk, reprezentanta Fundatiei “Mihai Eminescu Trust” .

Aceasta a anuntat ca, dupa ce vor fi gasiti pomii fructiferi cei mai vechi si valorosi, Fundatia Printului Charles va ajuta copiii din comuna Homorod, judetul Brasov, sa-si planteze propria livada, chiar in gradina scolii, insa cu meri, peri si pruni din soiuri traditionale.

“Avem si activitati educationale, avem un parteneriat cu o scoala, pentru a replica aceasta livada, comuna Homorod, acolo va fi o livada scolara, plantata si ingrijita de copii cu profesorii. Vom face si un curs de altoire pentru cei din satele unde dam chestionarele “, a completat Michaela Türk.

Livada Printului Charles din satul sibian Malancrav nu a dat mult rod in acest an, insa acest lucru este normal, in conditiile in care soiurile traditionale nu sunt la fel de productive ca cele comerciale. Merii de la Malancrav nu se hranesc decat cu gunoi natural, de grajd si nu sunt stropiti cu substante chimice. Întinsa pe 60 de hectare, livada Fundatiei “Mihai Eminescu Trust” este bio, potrivit autentificarii oficiale.

Recent, la Malancrav, in 13 septembrie, 20 de cercetatori romani si doi elvetieni au analizat posibilitatile de valorificare a soiurilor de pomi fructiferi.

In timp ce in nordul judetului Sibiu, la Malancrav, deja exista preocuparea pentru o pepiniera care sa salveze soiurile traditionale, in Marginimea Sibiului, in satele Sibiel si Fantanele, un alt ONG, Federatia Verde, tot cu bani elvetieni, cu putin peste 50.000 de franci, incearca sa inventarieze merii vechi, valorosi.(A—autor: Isabela Paulescu, editor: Diana Dumitru), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie