Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, audiat la DIICOT in dosarul Romgaz

 

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu s-a prezentat luni la sediul DIICOT, pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat pentru savârsirea infractiunilor de complot si subminarea economiei nationale, în legatura cu facilitarea livrarilor de gaze naturale de Romgaz catre SC Interagro, companie detinuta de omul de afaceri Ioan Niculae.

Adriean VideanuLa intrarea în sediul DIICOT, Videanu a spus ca el si Varujan Vosganian sunt nevinovati în acest dosar si nu au de ce sa se teama, însa au obligatia „sa lamureasca lucrurile” din punct de vedere politic si legal.

Potrivit DIICOT, în perioada decembrie 2006-decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar în perioada decembrie 2008-septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de ministri ai Economiei, au aprobat, semnat si sustinut în Guvern sase ordine, respectiv trei memorandumuri în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre învinuitul Ioan Niculae si au utilizat SNGN Romgaz, unitate nationala de interes strategic, în interesul privat al Interagro.

Conform DIICOT, este vorba despre discounturi comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre Interagro, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum si gaze naturale doar din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si în conditiile în care Interagro înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

„Activitatea grupului infractional initiat, constituit si coordonat de Ioan Niculae viza fapte de natura sa submineze economia nationala prin folosirea SNGN Romgaz SA (unitate prevazuta de art. 145 C.pen.) în directia dorita de interesele grupului infractional. Deopotriva, prin actiunile grupului infractional a fost împiedicata desfasurarea normala a activitatii SNGN Romgaz SA, creându-se astfel dificultati semnificative în buna desfasurare a activitatii acestei societati. Astfel, a fost creata o stare de fapt de natura sa ameninte bunul mers al economiei nationale în domeniul gazelor naturale, dar si în ansamblu prin repercusiunile negative asupra întregii economii nationale”, se arata în cererea DIICOT.

Procurorii sustin ca demersul ministrilor Varujan Vosganian si Adriean Videanu s-a realizat în conditiile în care Interagro înregistra o datorie reprezentând circa 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale Romgaz, „societatea nationala fiind transformata practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat si fiind pus în pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale”.

Anchetatorii mai afirma ca, prin activitatea ministrilor Varujan Vosganian si Adriean Videanu, respectiv prin vânzarea preferentiala catre Interagro a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate „a fost plasata într-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale”.

Mai mult, Romgaz si Ministerul Economiei, fiind entitati ale statului cu atributii în domeniul energetic, prin folosirea Romgaz în favoarea Interagro, contrar scopului pentru care Romgaz a fost înfiintata, „s-au creat riscuri semnificative în planul securitatii energetice a României”, potrivit DIICOT.

Afectarea activitatii SNGN Romgaz SA, prin demersurile si dispozitiile ministrilor Varujan Vosganian si Adriean Videanu , în favoarea SC Interagro SA, s-a concretizat, conform referatului procurorilor DIICOT, în alocarea unor resurse din bugetul public si care erau la dispozitia unei societati nationale ce activeaza într-o ramura economica strategica, pentru un interes particular, desi ratiunea legii este ca aceste resurse sa serveasca la acoperirea riscului pentru economie si populatie si sa le protejeze fata de o eventuala situatie de criza energetica, activitate de natura sa submineze economia nationala, prin starea permanenta de pericol în care a fost pus Sistemul Energetic National.(AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stanescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie