Traian Basescu considera ca gazele de sist reprezinta drumul spre independenta energetica a Romaniei

 

Nu exista miza mai mare decât independenta energetica a României si asigurarea resurselor tarii, a declarat duminica presedintele Traian Basescu, referindu-se la proiectul exploatarii gazelor de sist.

traian basescu 2„Eu mai am un an si câteva luni de mandat, deci nu voi apuca în mandat momentul când eventual s-ar scoate primul metru cub de gaze de sist din România sau când se va scoate spre utilizare primul metru cub de gaze din Marea Neagra. Vreau sa spun un lucru de care românii trebuie sa tina cont: miza politicilor noastre în zona energetica trebuie sa fie independenta energetica. Eu am tinut atât de mult la acest tip de independenta, încât, ca responsabil de politica externa a României, am refuzat orice contact cu proiectul South Stream, mizând totul pe Nabucco. N-a iesit Nabucco, dar asta nu înseamna ca abandonam ideea de independenta energetica”, a afirmat seful statului, într-o emisiune la Pro Tv.

Potrivit lui Traian Basescu, riscurile de mediu exista si nimic nu este fara riscuri, mentionând ca gazele de sist s-au exploatat deja la adâncimi mai mici.

„Daca vrem sa fim deschisi, în România acum se vorbeste, dar exploatarea gazelor de sist s-a facut prin tehnologii mai învechite, la adâncimi mai mici. În România s-a facut demult”, a afirmat presedintele Basescu, adaugând ca în zece ani tehnologia va fi „indiscutabil” mai buna.

„Deci noi nu avem o acoperire 100% a tipurilor de energie pe care trebuie sa le furnizam, iar gazele ne împiedica. Mai spunem ca avem structuri de energie, dar sa stiti ca, pe fond, suntem importatori de titei. România nu si-ar putea acoperi integral consumul de benzina, motorina, pacura numai din productie proprie. (…) Degeaba am vara excedent de energie electrica, daca iarna nu am necesarul de gaze sa se încalzeasca populatia, sa se furnizeze încalzire la populatie”, a argumentat Traian Basescu. (A – autor: Catalina Matei, editor: Stefan Gabrea), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie