Tortionarii Alexandru Visinescu si Ion Ficior ar putea scapa cu basma curata din cauza incadrarii juridice. Genocidul nu poate fi probat in cazul lor

 

Parchetul General a incadrat gresit fapta atunci cand l-au pus sub invinuire pe tortionarul Alexandru Visinescu, pentru genocid. Aceeasi greseala juridica urmeaza sa fie facuta si in ceea ce-l priveste pe fostul comandant al penitenciatului Periprava, Ion Ficior. Codul penal defineste clar genocidul, referindu-se la infractiuni contra pacii si omenirii cu scopul de a distruge in intregime sau in parte o colectivitate sau un grup national, etnic, rasial sau religios.

tortionarii visinescu si ficiorIn cazul celor doi tortionari, dar si al altora care, eventual, ar urma sa fie pusi sub acuzare, pot fi retinute doar cateva fapte inprescriptibile, cum ar fi omorul, omorul calificat sau omorul deosebit de grav. In ceea ce priveste faptele de abuz in serviciu in forma calificata, vatamarea corporala grava sau loviturile cauzatoare de moarte, acestea sunt fapte care deja au implinit termenul de prescriptie la zece ani de la comiterea lor. Daca Parchetul va starui in a mentine incadrarea juridica la genocid, la finalul anchetei va fi nevoit sa dispuna scoaterea de sub urmarirea penala a tortionarilor.

Alexandru Visinescu a fost pus sub urmarire penala perntru genocid, constand in aceea ca „in perioada 1956-1963, in calitate de comandant al Pernitenciarului Ramnicu Sarat, a supus colectivitatea reprezentata de detinutii politici incarcerati la conditii de existent sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica a acestora, prin actiuni ce depasesc cadrul legal (lipsa medicamentelor si a ingrijirii medicale, refuzul de a acorda asistenta adecvata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de catre detinuti”.

Pe de alta parte, pe numele celui de-al doilea tortionar, Ion Ficior, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc a depus la Parchet o sesizare, tot pentru savarsirea infractiunii de genocid, retinand aceleasi genuri de fapte ca si la Visinescu, savarsite in exact aceeasi perioada. In plus, in privinta lui Ficior, in plangere se mai arata ca in penitenciarul condus de acesta, Periprava, aceste tratamente au condus la un numar impresionant de decese in randul detinutilor (103 cazuri).

Nu pot fi incadrati la genocid. Codul penal in vigoare arata clar acest lucru

Incadrarea a juridica la infractiunea de genocid a tortionarului Visinescu a fost gresit facuta, fie din graba, fie intentionat de catre procurori. Potrivit articolului 357 Cod Penal, infractiunea de genocid consta in savarsirea, in scopul de a distruge in intregime sau in parte o colectivitate sau un grup national  etnic, rasial sau religios, a vreuneia din urmatoarele fapte: „a) uciderea membrilor colectivitatii sau grupului; b) vatamarea grava a integritatii fizice sau mintale a membrilor colectivitatii sau grupului; c) supunerea colectivitatii ori grupului la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica; d) luarea de masuri tinzand la impiedicarea nasterilor in sanul colectiovitatii sau grupului; e) transferarea fortata a copiilor apartinand unei colectivitati sau a unui grup, in alta colectivitate sau grup”.

Infractiunea de genocid se pedepseste cu detentiunea pe viata sau cu pedeapsa inchisorii de la 15 la 25 de ani si este inprescriptibila. Numai ca, in cazul lui Visinescu, dar si al lui Ficior, faptele savarsite nu au fost produse pe criterii rasiale, entice, nationale sau religioase, asa cum prevede in mod expres textul de lege.

Citeste articolul integral pe avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie