Proiectul de revizuire a Constitutiei, asteptat de Comisia de la Venetia pana la finalul lunii

 

Comisia de la Venetia asteapta pâna la finalul lunii septembrie ca proiectul de Constitutie sa-i fie înaintat spre analiza, dupa ce partea româna i-a cerut sa nu studieze varianta initiala dorind mai mult timp pentru noi modificari, a declarat pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvânt al institutiei.

ConstitutiaAgentia Mediafax a solicitat Comisiei de la Venetia sa precizeze în ce masura va putea pune la dispozitia autoritatilor de la Bucuresti un punct de vedere asupra proiectului de revizuire a Constitutiei în luna octombrie, cum anuntasera liderii USL.

„În urma vizitei reprezentantilor Comisiei de la Venetia la Bucuresti, în iulie, s-a stabilit ca autoritatile române sa prezinte o noua varianta de revizuire a Constitutiei înainte de sfârsitul lunii septembrie. Comisia de la Venetia, tin sa subliniez, a dorit sa studieze varianta existenta în luna iulie, dar Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei a cerut mai mult timp pentru modificari. Suntem înca în asteptarea acestui proiect”, a precizat purtatorul de cuvânt al Comisiei de la Venetia, Tatiana Mychelova.

De la momentul adoptarii în Comisia de revizuire a Constitutiei a proiectului de modificare a legii fundamentale, activitatea acestui for a fost suspendata.

Initiativa de modificare a Constitutiei a fost transmisa Consiliului Legislativ, care a prezentat la începutul lunii iulie un aviz cu o serie de observatii aduse proiectului. Ulterior, propunerea de revizuire împreuna cu avizul Consiliului Legislativ urma sa intre în dezbaterea comisiei parlamentare, iar forma finala sa fie transmisa spre analiza Curtii Constitutionale.

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, declara în debutul sesiunii parlamentare de toamna, pe 2 septembrie, ca una dintre prioritatile legislative importante ale acestei Camere este adoptarea „cel târziu în luna decembrie” a propunerii legislative privind revizuirea Constitutiei.

Antonescu mentiona ca în actuala sesiune parlamentara Comisia speciala comuna a celor doua Camere ale Parlamentului referitoare la revizuirea Constitutiei îsi va continua activitatea pentru a elabora, în baza observatiilor emise de Consiliul Legislativ, forma definitiva a propunerii de revizuire a Constitutiei, care, potrivit normelor procedurale constitutionale, va fi transmisa Curtii Constitutionale în vederea avizarii.

„În ceea ce priveste proiectul de modificare a Constitutiei, el ramâne pe agenda, el ramâne subiect de discutie. Avem în octombrie opinia finalizata si oficiala a Comisiei de la Venetia”, mai afirma Antonescu.

Premierul Victor Ponta declara pe 30 august, în debutul unui BPN reunit la Mamaia, ca proiectul Comisiei de revizuire a Constitutiei reprezinta o reforma de care era nevoie a sistemului politic si constitutional, iar Comisia de la Venetia îsi va prezenta punctul de vedere în aceasta toamna pe proiectul de revizuire.

„Din punctul meu de vedere, modul în care s-au finalizat lucrarile Comisiei de revizuire a Constitutiei reprezinta într-adevar o reforma de care aveam nevoie a sistemului poiltic, a sistemului contitutional, si în aceasta toamna o sa primim toate punctele de vedere de la Comisia de la Venetia, de la partenerii internationali în asa fel încât anul viitor, în orice moment, putem sa mergem la referendum pentru modificarea Constitutiei”, a spus Ponta. Indira Crasnea, Catalina Mihai, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie