Proiectul de lege privind procedurile de preinsolventa si insolventa, avizat pozitiv de Consiliul Economic si Social

 

Consiliul Economic si Social a avizat, ieri, cu unanimitate de voturi,  proiectul de lege care vizeaza integrarea într-un singur corpus normativ a legislatiei generale si speciale în materia insolventei si prevenirii insolventei, cu anumite observatii legate de corelarea valorii-prag, procedura de concediere colectiva, sistemul asigurarilor pentru somaj si situatia particulara a insolventei asociatiilor sportive.

insolventaPrimul amendament CES a vizat corelarea valorii-prag, pentru deschiderea procedurii de insolventa, de catre titularul unei creante salariale (6 salarii medii brute pe economie/salariat) cu suma totala a creantei salariale ce poate fi suportata de Fondul de garantare (3 salarii medii brute pe economie/salariat), conform prevederilor  art. 14 alin. (1) din Legea nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Urmatorul amendament a avut în vedere procedura de concediere colectiva, fiind precizat, pentru angajatorul în insolventa, ca în jurisprudenta sa, Curtea de Justitie a Uniunii Europene s-a pronuntat în sensul ca prevederile art. 1-3 din Directiva 98/59/CE, privind armonizarea legislatiilor statelor membre cu privire la concedierile colective, sunt aplicabile si angajatorilor împotriva carora s-a deschis o procedura de insolventa.

O alta mentiune în textul normei a vizat dispozitiile Legii insolventei care se coroboreaza cu dispozitiile Legii nr. 76/2002, în ceea ce priveste sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca.

Totodata, în ceea ce priveste situatia particulara a insolventei asociatiilor sportive, printr-o coroborare a prevederilor Legii modificate a educatiei fizice si sportului nr. 69/2000 si a dispozitiilor art. 36 din Legea nr. 85/2008 modificata, privind procedura insolventei, care prevede suspendarea de drept a tuturor actiunilor judiciare si extrajudiciare pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale, în practica, s-a constatat ca se ajunge la o afectare a dreptului sportivului de a desfasura activitatea sportiva (afectarea dreptului la munca); fiind suspendate inclusiv  procedurile extrajudiciare desfasurate în fata comisiilor sportive, având ca obiect denuntarea unilaterala a contractului de catre sportiv, în caz de neplata a drepturilor de natura salariala. Consiliul Economic si Social impune coroborarea prevederilor proiectului de act normativ cu cele ale Legii modificate a educatiei fizice si sportului nr. 69/2000.

La sedinta plenara au participat 13 reprezentanti ai confederatiilor patronale, 11 reprezentanti ai confederatiilor sindicale si 2 reprezentanti ai Guvernului. Raluca Pancu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie