Gheorghe Piperea: De la 1 octombrie ar trebui sa fie mai usor de constatat care sunt profesionistii care au clauze abuzive in contractele pe care le incheie cu consumatorii
Decizia Guvernului sa nu mai amâne intrarea în vigoare a posibilitatii denuntarii clauzelor abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv cele de credit, ar urma sa permita clarificarea problemei pe care o ridica acest tip de clauze, este de parere avocatul Gheorghe Piperea. „În sfârsit, dupa un an de amânari, asistam la o victorie a ratiunii si a bunului simt. Avem, acum, posibilitatea sa clarificam efectiv problema clauzelor abuzive. Vom putea sa vedem unde exista aceste clauze si cum pot fi ele eliminate”, ne-a declarat domnia sa.
Potrivit avocatului, de la 1 octombrie ar trebui sa fie mai usor de constatat care sunt profesionistii care au clauze abuzive în contractele pe care le încheie cu consumatorii si ce modificari sa aduca documentelor, astfel încât sa asigure eliminarea acestor clauze.
„Cele peste 5 milioane de clienti bancari care exista în România vor avea un surplus de 30% la veniturile disponibile, putând, astfel, sa îsi reorganizeze viata si sa fie mai putin dependenti de bancile care au avut o pozitie abuziva în relatie cu ei”, a mai afirmat Gheorghe Piperea.
Guvernul nu a aprobat proiectul de ordonanta de urgenta, propus de Ministerul Justitiei, care presupunea amânarea cu înca cinci luni a denuntarii clauzelor abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv creditele bancare. Astfel, acestea vor putea fi denuntate începând cu data de 1 octombrie, în loc de 1 februarie 2014.
Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, ca procesele privind clauzele abuzive urmeaza sa fie judecate de trei sau patru instante specializate, printre altele la Bucuresti, Cluj si Iasi, pentru a nu suprasolicita Curtea Suprema cu astfel de cazuri, care sunt foarte tehnice. „Ministerul Justitiei are în pregatire în acest moment specializarea a doua, trei, maximum patru instante care sa judece aceste cauze speciale. Pentru fiecare judecator de la fiecare judecatorie e foarte greu sa intre în detalii de contracte de zeci, sute de pagini si cu lucruri foarte tehnice. Procesele de acest tip se vor judeca în trei, patru – asta am discutat ieri cu ministrul Justitiei – instante specializate, probabil curti de apel, Bucuresti, Cluj, Iasi. Ideea este sa nu mai încarci Curtea Suprema si sa aduci orice om care are un proces cu o banca de la Botosani sau de la Satu Mare, sa-l aduci la Bucuresti”, a afirmat domnia sa.
În urma cu doua saptamâni, Guvernul a aprobat cadrul legal care sa permita înfiintarea unui Tribunal specializat în domeniile societati, registrul comertului, concurenta neloiala si insolventa la nivelul Bucurestiului, instanta despre care ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca ar putea sa primeasca si competenta de solutionare a cazurilor care privesc clauzele abuzive. „Degrevarea Tribunalului Bucuresti de cauze care au ca obiect societati, registrul comertului, concurenta neloiala, insolventa, etc., este o necesitate, la fel ca si solutionarea acestui tip de actiuni în timp cât mai scurt”, a afirmat, miercuri, oficialul.
Asociatia Româna a Bancilor (ARB) a anuntat ieri ca va sprijini autoritatile în procesul de organizare a Tribunalului comercial, atragând atentia, însa, ca daca va considera ca interesele clientilor si cele ale bancilor nu sunt protejate în egala masura, care continua sa sustina judecarea cazurilor pâna la Înalta Curte de Casatie si Justitie (ÎCCJ). „Comunitatea bancara va urmari cu atentie procesul înfiintarii Tribunalului specializat si îsi exprima disponibilitatea de a sprijini eforturile autoritatilor pentru buna organizare si functionare a acestuia. Totodata, în conditiile în care comunitatea bancara va ajunge la concluzia ca nu se creeaza cadrul protejarii, în egala masura, a intereselor clientilor si institutiilor de credit, Asociatia Româna a Bancilor va continua sa sustina si sa promoveze propunerile initiale ale sistemului bancar, astfel încât instanta de recurs sa fie Înalta Curte de Casatie si Justitie”, se arata în comunicatul ARB.
Bancile sustin, de mai mult timp, ca procesele privind clauzele abuzive sa poata sa fie judecate inclusiv la ÎCCJ, argumentând ca o decizie care afecteaza zeci de mii de persoane si produce consecinte pentru un întreg sistem nu este bine sa fie lasata la latitudinea unui instante inferioare. În prezent, instanta de recurs pentru acest tip de procese este Curtea de Apel, potrivit Codului Civil. Alexandru Sârbu, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!