Faptele incriminate de legea evaziunii fiscale, care ii pot trimite pe contribuabili dupa gratii

 

Toate infractiunile care au legatura cu evaziunea fiscala sunt pedepsite cu inchisoare, existand totusi si anumite situatii in care inculpatii pot fi doar amendati sau sanctionati administrativ. Ce mai mica perioada de incarcerare este de 6 luni, in timp ce cea mai mare poate ajunge si la 15 ani. AvocatNet.ro iti prezinta astazi toate faptele incriminate de legea evaziunii fiscale, care ii pot trimite pe contribuabili dupa gratii.

evaziune fiscala1) Nu virezi la stat sumele retinute la sursa sau impiedici controalele fiscale? Risti pana la 6 ani de inchisoare

Cea mai blanda pedeapsa cu inchisoarea prevazuta in Legea evaziunii fiscale (241/2005) este cuprinsa intre 6 luni si 5 ani. Aceasta poate fi aplicata contribuabililor care nu refac, atunci cand inspectorii fiscali o cer, documentele de evidenta contabila distruse.

Cu inchisoare de la 1 la 6 ani se pedepsesc platitorii de venituri care retin la sursa impozite sau contributii si nu le vireaza la stat in cel mult 30 de zile de la scadenta.

Aceeasi pedeapsa este destinata si contribuabililor care impiedica verificarile financiare, fiscale sau vamale, fie pentru ca refuza nejustificat sa prezinte organelor de control documentele legale si bunurile din patrimoniu, fie pentru ca nu permit autoritatilor sa intre in sediile, incintele ori pe terenurile supuse controalelor.

2) Maxim 7 ani de inchisoare, daca detii fara drept formulare fiscale cu regim special

Cu privarea de libertate pe o perioada de cel putin 2 ani, dar nu mai mare de 7 ani se pedepseste detinerea sau punerea in circulatie, fara drept, a timbrelor, banderolelor sau formularelor tipizate, utilizate in domeniul fiscal, cu regim special.

In cazul in care aceste documente sunt falsificate si puse in circulatie, pedeapsa este si mai mare, fiind cuprinsa intre 3 si 12 ani.

3) Daca te sustragi de la indeplinirea obligatiilor fiscale, poti sta pana la 8 ani dupa gratii

Legea evaziunii fiscale prevede pedepse cuprinse intre 2 si 8 ani de inchisoare pentru faptele savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale.

Printre acestea se numara ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in documentele legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, dar si evidentierea in contabilitate a unor operatiuni fictive.

De asemenea, pana la 8 ani de inchisoare risca si cei care distrug sau ascund acte contabile, intocmesc evidente contabile duble sau se sustrag de la controale prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta a sediilor principale sau secundare.

Acceasi pedeapsa este aplicata si contribuabililor debitori care substituie, degradeaza sau instraineaza bunurile ce le-au fost sechestrate.

Daca prejudiciul produs, pentru oricare dintre aceste fapte, este mai mare de 100.000 euro (echivalent lei), pedeapsa se majoreaza cu cinci ani, astfel incat cei care le comit risca intre 7 si 13 ani de inchisoare.

Pentru prejudiciile ce depasesc echivalentul in lei a 500.000 de euro, pedeapsa este cuprinsa intre 9 si 15 ani.

4) Obtii fraudulos bani de la stat, risti maxim 10 ani de inchisoare

O pedeapsa cuprinsa intre 3 si 10 ani de inchisoare este prevazuta pentru stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat.

Asocierea unor persoane pentru comiterea acestei fapte se pedepseste si mai aspru, cu inchisoare de la 5 la 15 ani .

5) Poti scapa numai cu amenda, daca acoperi prejudiciul la debutului procesului penal

Legea evaziunii fiscale contine si cateva prevederi referitoare la reducerea pedepselor si conditiile in care acest lucru este posibil.

Mai exact, in cazul in care  invinuitul ori inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, pana la primul termen de judecata, limitele pedepsei se reduc la jumatate.

Mai mult decat atat, pentru prejudiciile de pana la 100.000 de euro recuperate, contribuabilul poate scapa numai cu amenda. In cazul prejudiciilor de pana in 50.000 de euro restituite, se aplica doar o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar.

Totusi, contribuabilul nu mai poate beneficia de reducerea pedepselor, daca s-a mai folosit de aceste prevederi in ultimii cinci ani.

6) Stiati ca?

Prima lege din Romania care se ocupa exclusiv de evaziunea fiscala a aparut in anul 1929, sub denumirea de Legea pentru represiunea evaziunii fiscale la contributiile directe.

Un adevarat cod al evaziunii fiscale a fost introdus prin Legea contributiilor  directe, adoptata in anul 1933.

In perioada comunista fenomenul evaziunii fiscale a fost reglementat prin Legea nr. 344/1947 si Decretul nr. 202/1953 privind modificarea Codului penal al Republicii Populare Romane care a introdus Titlul III bis, intitulat “Infractiuni contra sistemului economic”, dar si prin Legea nr. 18/1968 privind controlul unor bunuri ale persoanelor fizice, care au fost dobandite in mod ilicit.

Dupa anul 1989 prima reglementare in domeniul evaziunii fiscale s-a facut prin OG nr. 17/1993 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la reglementarile financiar-gestionare si fiscale.

Totusi, primul act normativ adoptat dupa 1989 prin care sunt sanctionate in mod expres faptele de evaziune fiscala este Legea nr. 87/18 octombrie 1994 privind combaterea evaziunii fiscale, inlocuita un an mai tarziu prin Legea nr. 241/15 iulie 2005, aplicabila si in prezent.

Sursa: Virjan Bogdan, Rezumatul Tezei de doctorat ” Infractiunile de evaziune fiscala” – Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, 2011

Roxana Neagu, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie