Controlul Autoritatii de Supraveghere Financiara la fondurile de pensii private s-a incheiat cu bine, neidentificandu-se probleme
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat printr-un comunicat de presa ca verificarile solicitate fondurilor de pensii private în privinta detinerilor de actiuni din portofoliu s-au încheiat si nu au fost identificate probleme.
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat printr-un comunicat de presa ca verificarile solicitate fondurilor de pensii private în privinta detinerilor de actiuni din portofoliu s-au încheiat si nu au fost identificate probleme.
ZF a scris vineri, 20 septembrie, ca ASF a început verificarea portofoliilor de actiuni ale fondurilor de pensii si ca le-a cerut acestora sa nu tranzactioneze actiuni vineri si nici luni, 23 septembrie. Masura a fost luata dupa ce a devenit public furtul de actiuni în valoare de 200.000 de euro din contul Anei Maria Mihaescu, sefa misiunii IFC România.
„Din verificarile facute în zilele de 20 si 23 septembrie 2013, atât de catre administrator, cât si de catre ASF, nu rezulta ca detinerile fondurilor de pensii au fost afectate de activitati de natura sa puna în pericol detinerile participantilor. Demersul a constatat ca portofoliile raportate de depozitari la data de 13 septembrie, completate cu tranzactiile efectuate de fondurile de pensii în perioada 13-19 septembrie 2013, corespund cu activele aflate în custodie la 23 septembrie 2013“, potrivit ASF.
„Desi întelegem si suntem de acord cu necesitatea supravegherii prudentiale stricte si a unor masuri preventive de control din partea ASF, reiteram importanta faptului ca aceste masuri sa nu induca perturbari în activitatea fondurilor de pensii. De asemenea, ne exprimam convingerea ca orice control venit din partea oricarei institutii a statului va ajunge la acelasi rezultat de certificare a sigurantei operatiunilor fondurilor de pensii“, au spus oficialii Asociatiei pentru Pensii Private Administrate Privat din România (APAPR).
Verificarile, de natura preventiva, au luat în calcul posibilitatea ca detinerile de actiuni sa se afle atât la custozi, cât si la intermediari sau la Depozitarul Central. Toti administratorii fondurilor de pensii au încheiate contracte de depozitare cu institutii bancare care ofera si servicii de custodie, iar verificarile au constatat ca toate fondurile de pensii utilizeaza efectiv serviciile de custodie ale bancii depozitare.
Alte masuri ale ASF, care ar putea rezulta dupa aceste verificari, urmeaza sa fie luate de comun acord cu administratorii fondurilor de pensii în vederea maximizarii sigurantei functionarii sistemului de pensii private.
Fondurile de pensii obligatorii sunt cei mai mari investitori în actiuni de pe piata locala de capital, cu investitii de 1,2 mld. lei în actiuni. Actiunile pe care le detin fondurile de pensii sunt pastrate în custodia unei banci, care verifica zilnic daca actiunile raportate de fonduri exista în portofoliu si certifica în fiecare zi daca valoarea actiunilor raportata de fond este corecta.
„Spre deosebire de tranzactiile efectuate pe bursa de persoanele fizice sau alti investitori, care îsi fac decontarile prin societatile de brokeraj, în cazul fondurilor de pensii un element vital de siguranta este banca depozitara, institutie supravegheata atât de ASF, cât si de BNR, prin norme prudentiale stricte. Bancile depozitare verifica legalitatea ordinelor de investire ale administratorului în momentul decontarii tranzactiilor efectuate de fondurile de pensii, verifica si certifica detinerile de instrumente financiare, de la titluri de stat pâna la actiuni pentru fiecare fond“, potrivit APAPR. mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!