Clauzele abuzive: De la 1 octombrie, milioane de contracte ar putea fi modificate in favoarea clientilor

 

Zeci de milioane de contracte ar putea fi modificate in favoarea clientilor, daca ”Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor” va dovedi in instanta ca macar unul dintre documente contine o clauza abuziva.

clauze abuzive1Vizate sunt in primul rand contractele de imprumut incheiate cu bancile, dar si cele de internet, telefonie sau cablu. Totul tine de o prevedere din noul Cod Civil, care va intra in vigoare de la 1 octombrie, dupa ce a fost amanata la presiunea bancherilor si a expertilor FMI.

Pana acum orice client putea sa dea in judecata banca pentru un comision abuziv. Daca avea castig de cauza doar contractul sau era modificat, chiar daca poate zeci sau sute de mii de clienti aveau acelasi tip de contract si ar fi fost si ei indreptatiti sa-si primeasca bani inapoi de la banca.

De la 1 octombrie daca cei de la ANPC ori diverse asociatii dau in judecata o banca pentru clauze abuzive si castiga , atunci banca va fi obligata sa modifice automat absolut toate contractele clientilor care contin acea clauza si daca este cazul sa ii despagubeasca pe toti

Mare atentie! Nici ANPC si nici Asociatiile de Protectia Consumatorilor nu va pot cere bani pentru inaintarea actiunilor in instanta.

Domnul Enciulescu a imprumutat acum cinci ani 90.000 de franci elvetieni de la o banca. Spune ca din rata lunara de 700 de franci, 200 reprezentau un comision de risc, pentru care a dat banca in judecata. Dupa 3 ani a castigat procesul.

“Comisionul se ridica la 34.000 de franci, suma pe care eu o platesc in plus in toti anii astia”

Intr-o luna este programat recursul pe care este increzator ca il va castiga. Daca se va intampla asa, banca va fi obligata sa ii dea banii inapoi. Comisioanele de risc, dobanzile majorate netransparent, marjele fluctuante, toate pot fi clauze abuzive.

De martea viitoare, potrivit noului cod civil, daca un astfel de caz este casigat in urma unei plangeri la ANPC, atunci absolut toate contractele similare de la acea banca vor fi modificate.

“- Veti depune sesizari in instanta pe data de 1 octombrie?
– Evident ca da. Conform noilor prevederi, in masura in care ne dau dreptate, vor fi eliminate in toate contractele de acest tip”

Responsabilitatea ANPC este uriasa, mai ales ca legea are si reversul medaliei. Castiga un proces, beneficiaza milioane de oameni, dar daca il pierde din orice motiv, atunci nu mai are voie nimeni sa reclame in instanta respectiva clauza abuziva, iar ea devine legala.

“Daca ne-am judecat odata pe lucrul acela, nu ne mai putem judeca din nou. Daca pierdem cu privire la respective clauze abuzive , inserate in cererea respectiva , nu mai poate fi rejudecat. Nimeni nimeni nimeni”, spune avocatul Marius Coltuc.

Legea se aplica si pentru conturile de salariu, credite, contracte de telefonie mobila, gaze, electricitate, apa sau canalizare.

Bancherii sustin ca vor pierde 1 miliard de euro in urma proceselor, suma care nu prevede insa si banii pe care ii vor restitui clientilor. stirileprotv.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie