Patru observatii privind incalcarea legislatiei UE trimise Romaniei de Comisia Europeana

 

CE a transmis, joi, României patru avize motivate pentru neconcordonata cu legislatia UE a practicilor de rambursare de TVA, a normelor contabile referitoare la creante si a celor de impozitare a nerezidentilor, precum si a drepturilor persoanelor care obtin venituri din activitati idependente.

comisia europeana1Opinia motivata este a doua faza a procedurii de infringement, iar în absenta unor raspunsuri satisfacatoare în termen de doua luni, Comisia Europeana (CE) ar putea trimite România în fata Curtii de Justitie a UE, se arata într-un comunicat al executivului comunitar.

CE a solicitat României printr-un aviz motivat sa modifice practicile administrative de rambursare de TVA.

„Aproape toate cererile de rambursare a TVA sunt sistematic solutionate cu întârzieri nerezonabile, durând uneori peste 180 de zile. Aceasta practica nu este conforma cu normele UE în materie de TVA care prevad ca TVA ar trebui sa fie rambursata cu rapiditate astfel încât sa nu creeze o povara administrativa pentru contribuabili. Chiar si în cazul în care statele membre dispun de o anumita marja de manevra pentru a stabili conditiile de rambursare, contribuabilii români suporta povara TVA pentru o perioada de timp prea îndelungata, ca urmare a întârzierilor curente”, afirma Comisia.

De asemenea, CE a continuat actiunea împotriva României privind drepturile persoanelor care desfasoara o activitate independenta, întrucât autoritatile de la Bucuresti nu au transpus integral Directiva privind egalitatea dintre barbati si femei în acest sector. Termenul limita a expirat la 5 august 2012 si o scrisoare de notificare oficiala a fost adresata României în septembrie 2012. Pâna în prezent, România a introdus doar partial directiva în legislatia nationala.

Directiva privind lucratorii care desfasoara o activitate independenta si sotiile/sotii colaboratoare/colaboratori acestora garanteaza drepturi de protectie sociala pentru milioane de femei pe piata fortei de munca, consolidând spiritul antreprenorial. În conformitate cu aceste norme, femeile care desfasoara o activitate independenta si sotii/sotiile sau partenerii de viata ai lucratorilor independenti au dreptul la o indemnizatie de maternitate si la un concediu de cel putin 14 saptamâni, în cazul în care doresc sa beneficieze de acestea.

România trebuie, de asemenea, sa alinieze normele privind evaluarea si contabilitatea creantelor achizitionate la legislatia UE. Legislatia contabila din România prevede prezentarea creantelor cesionate la valoare nominala în registrele si evidentele contabile ale cesionarului, în timp ce potrivit legislatiei europeane, elementele prezentate în conturile anuale trebuie sa fie evaluate printr-o metoda bazata pe principiul pretului de achizitie sau al costurilor de productie.

Comisia a solicitat României si revizuirea normelor de impozitare a veniturilor nerezidentilor provenite din munca.

Legislatia româneasca nu permite persoanelor nerezidente care lucreaza si obtin totalitatea sau majoritatea veniturilor lor în România sa beneficieze de deducerile personale si familiale. Acest lucru poate duce la o impozitare superioara nedreapta în România, deoarece situatia personala si familiala a contribuabilului risca sa nu fie luate în considerare nici în tara sa de resedinta, unde acesta nu dispune de suficiente venituri impozabile si nici în România în calitate de stat în care îsi desfasoara activitatea.

Conform Comisiei, aceste dispozitii din România sunt contrare principiului liberei circulatii a lucratorilor. Potrivit tratatelor UE si jurisprudentei comunitare, contribuabilii nerezidenti, care îsi obtin totalitatea sau majoritatea veniturilor într-un stat membru al UE trebuie sa beneficieze de acelasi tratament ca si contribuabilii rezidenti.

Comisia a anuntat, tot joi, initierea unei proceduri de infringement împotriva mai multor state, printre care si România, din cauza necomunicarii informatiilor privind implementarea Directivei UE privind emisiile industriale în legislatia nationala.

Din totalul de 422 de actiuni declansate împotriva României de la 1 ianuarie 2007, 377 au fost clasate de Comisia Europeana, iar o actiune a fost declarata inadmisibila de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

În prezent, sunt în curs 44 de actiuni. Dintre acestea, 42 se afla în faza precontencioasa si doua în etapa contencioasa. Marius Oncu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie