Toate drumurile mediatorilor duc vineri la Cluj

 

Municipiul Cluj-Napoca va gazdui pe 27 septembrie, în premiera în România, o gala dedicata noii profesii a mediatorilor.

cluj-napocaEvenimentul poarta numele ”Gala Excelentei în Mediere” si este organizat de MediereNet.ro, revista mediatorilor din România, în parteneriat cu Consiliul Judetean (CJ) Cluj.

Managerul MediereNet, Anca Lucia Stancu, a declarat, marti, într-o conferinta de presa, ca la Gala Excelentei în Mediere vor participa peste 200 de mediatori din întreaga tara, membri ai tuturor asociatiilor profesionale ale mediatorilor din România.

Presedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a declarat, în aceeasi conferinta de presa, ca institutia medierii este înca la început, dar ca se va dezvolta si va duce la degrevarea instantelor care sunt sufocate de procesele prea multe aflate pe rol.

Potrivit organizatorilor, în România exista în prezent circa 6.000 de mediatori, numar în continua crestere.

Potrivit legii, prin apelarea la mediere înainte de apelarea la instantele de judecata cei în cauza beneficiaza de reduceri de 50% a taxelor de timbru.

În cadrul conferintei de presa au fost prezentate si rezultatele unui sondaj realizat de MediereNet.ro.

”Legea medierii, 192/2006, a fost modificata si în aceasta vara prin aparitia Legii 214/2013, care prevede ca informarea prealabila obligatorie pe anumite cauze se poate face si de catre practicienii profesiilor juridice (judecatori, procurori, avocati, notari, consilieri juridici) fara o pregatire prealabila în domeniul medierii, instituind si sanctiunea aplicata celor care nu parcurg informarea – inadmisibilitatea cauzei. Ordonanta privind taxele de timbru, OUG 80/2013, intrata în vigoare în 29 iunie 2013, încurajeaza apelarea la mediere prin reduceri cu 50% a taxelor de timbru la litigiile care se rezolva prin mediere. Scopul sondajului realizat de Medierenet.ro a fost de a afla ce si cât stiu românii despre noile modificari ale legii medierii, dar si daca iau în calcul varianta medierii si a relevat faptul ca românii se gândesc sa apeleze la mediere daca au un conflict. Astfel, 46% dintre intervievati se gândesc sa apeleze la mediere daca au un conflict, 33% nu apeleaza la mediere, iar pentru restul de 21% exista probabilitatea de a utiliza medierea în cazul unui conflict. Informarea cu privire la mediere si beneficiile ei este obligatorie pe anumite spete din 15 februarie 2013, iar sanctiunea inadmisibilitatii se aplica de la 1 august 2013. În cadrul acestei informari, românii afla si despre scutirile de taxe de care beneficiaza în situatia în care îsi rezolva litigiul prin mediere.

În sondajul realizat de Medierenet.ro în perioada 1 aprilie – 30 aprilie 2013, 46% dintre românii chestionati stiau ce este medierea, iar în luna august ponderea a crescut la 47%.

Un aspect negativ relevat de rezultatele sondajului este acela ca românii nu stiu ca beneficiaza de reduceri substantiale ale taxelor de timbru atunci când îsi solutioneaza litigiile prin mediere”, arata MediereNet.ro. transilvaniareporter.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie