Societe Generale, cauta un partener de afaceri in Europa de Est pentru a-si accelera extinderea in regiune

 

Societe Generale, banca-mama a BRD, cauta un partener de afaceri în Europa de Est pentru a-si accelera extinderea în regiune, un eventual acord având potentialul de a „cimenta” prezenta grupului francez în Rusia si România, potrivit Financial Times.

societe generaleBanca franceza traverseaza o perioada de schimbare de obiective, de tranzitie de la consolidarea situatiei financiare catre fructificarea unor oportunitati de crestere.

Doua surse apropiate planului au declarat pentru Financial Times ca Societe Generale este în etapele preliminare ale identificarii unor potentiali parteneri în rândul bancilor.

Un acord ar putea cimenta prezenta grupului în Rusia si România – în prezent principalele sale piete în regiune – si ar putea de asemenea sa îi asigure accesul în alte tari, noteaza FT.

Întrebat de plan, directorul general exeutiv al SocGen, Frédéric Oudéa, a refuzat sa comenteze în mod direct informatiile.

Oudéa a raspuns însa ideea ca un eventual parteneriat ar putea anunta fuziunea sau preluarea unei banci rivale.

„Planul nostru de crestere va fi organic, cu siguranta”, a declarat seful Societe Generale într-un interviu acordat Financial Times.

În ultimii doi ani, grupul francez s-a concentrat pe consolidarea situatiei financiare – prelungirea maturitatii datoriilor si cresterea ratelor de adecvare a capitalului – însa Oudéa pune acum accentul pe oportunitatile de crestere, bazându-se în buna masura pe prezenta pe pietele emergente.

SocGen a stabilit pentru operatiunile din Rusia si România o tinta de profitabilitate de 15%, comparativ cu 10% la nivel de grup.

„Trebuie sa aratam crestere în Rusia si România, dar as vrea sa va spun ca sunt încrezator ca vom atinge cu bine aceste obiective”, a adaugat Oudéa.

Pe lânga operatiunile din Rusia si România, care au înregistrat performante slabe în ultimii ani, SocGen s-a extins în regiunea Maghreb a Africii de Nord.

Un parteneriat ar contribui la consolidarea prezentei Societe Generale pe aceste piete si ar putea asigura accesul la alte tari din Europa de Est, unde grupul nu activeaza sau are operatiuni de mica anvergura.

Oudéa a afirmat ca operatiunile din Rusia traverseaza o revenire solida. SocGen a avut un profit net de 65 milioane euro în Rusia în prima jumatate a acestui an, fata de 4 milioane euro în perioada corespunzatoare a anului trecut.

Banca vrea sa ajunga în Rusia la un randament al capitalului propriu de 15%, cu 50% peste tinta la nivel de grup. Un alt obiectiv al SocGen în Rusia este acela de a urca pe locul 4 în topul bancilor, dupa jucatorii locali controlati de stat Sberbank, VTB si Gazprombank, prin extinderea pe segmentele conturilor de economii, creditelor destinate achizitiei de automobile si creditelor ipotecare.

Strategia este fundamentata pe convingerile lui Oudéa privind viitorul relatiilor geopolitice dintre Rusia si Europa, noteaza FT.

„Fie ca ne place din punct de vedere politic, fie ca nu, Europa si Rusia trebuie sa-si dezvolte în continuare relatia. Europa va gasi cu dificultate noi piete de crestere, iar Rusia reprezinta o piata de baza, apropiata noua”, a afirmat seful SocGen.

Banca franceza a stabilit si pentru operatiunile din România o tinta de 15% a randamentului capitalului propriu.

Grupul este aproape de profit în România dupa ce în 2012 a înregistrat o pierdere semnificativa. În prima jumatate a acestui an, BRD a raportat un profit net de 62 de milioane lei (circa 14 milioane euro).

La nivel de grup, Societe Generale a avut în prima jumatate a anului un randament al capitalului propriu de 5,6%. Oudéa a stabilit ca tinta un randament de 10%, pe care îl considera „minim”.

„Daca esti sub 10%, ai o problema”, a afirmat el.

BRD – Groupe Societe Generale este a doua banca din România, cu active de 45 de miliarde lei (peste 10 miliarde euro) la jumatatea acestui an.

Actiunile BRD sunt cotate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti. Titlurile au urcat miercuri dimineata cu 0,68%, la 8,92 lei, nivel la care capitalizarea bancii se ridica la 6,2 miliarde lei (aproape 1,4 miliarde euro).economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie