ONG-urile acuza Guvernul de nesustinerea adoptarii initiativei legislative de schimbare a Legii adoptiilor

 

Familiile care doresc sa adopte copii mai au de asteptat pâna la modificarea Legii adoptiilor. ONG-urile care activeaza în acest domeniu atrag atentia ca Guvernul nu sustine adoptarea initiativei legislative de schimbare a Legii adoptiilor, în ciuda faptului ca aceasta a primit Avizul favorabil al Consiliului legislativ- Parlamentul României.

adoptiePotrivit punctului de vedere emis de Guvern la initiativa legislativa, sustinerea initiatorului ca legislatia în vigoare „îngreuneaza si nu încurajeaza adoptia nationala” nu poate fi acceptata. Nici adoptiile internationale nu sunt agreate. Punctul de vedere emis de Guvern stipuleaza ca actualul regim national privind adoptia internationala mentine un echilibru între criticile transmise în aceasta linie si posibilitatea cetatenilor români care si-au stabilit domiciliul în strainatate sa adopte. Guvernul pare sa nu tina seama de zecile de mii de copii care stau prin centrele de plasament, deoarece familiile din tara sau din strainatate care doresc sa îi adopte se lovesc de bariere birocratice insurmontabile.

Guvernul mai mentioneaza ca initiativa legislativa se axeaza exclusiv pe dorinta familiei adoptatoare de a avea cât mai repede un copil în familie, de preferinta cât mai mic si care sa corespunda asteptarilor ei, precum si imaginii ideale creionate de aceasta în privinta copilului, fara raportarea concreta a copiilor din sistemul de protectie si fara a reglementa proceduri menite sa asigure respectarea riguroasa a drepturilor copiilor, asa cum sunt acestea enuntate în Conventia ONU. Cu alte cuvinte, soarta celor peste 1.500 de copii abandonati în maternitati nu este o preocupare pentru forul Executiv al statului. Acesti copii nu pot fi adoptati din cauza legislatiei actuale, care da dreptul parintelui sa refuze adoptia copilului, desi nu l-a interesat daca avea ce sa manânce sau cu ce sa se îmbrace în momentul când l-a parasit.

Minorul, preluat direct din maternitate

Proiectul de lege initiat de un grup de 30 de ONG-uri, reunite sub coordonarea Asociatiei Catharsis Brasov, propune sa poata fi adoptat copilul lipsit definitiv de ocrotire parinteasca, de care nu s-au interesat parintii firesti sau rudele apropiate în primele sase saptamâni de la abandonul sau în maternitate, spital, institutii de ocrotire sociala, OPA (Organismul Privat Agreat, cu competente în activitatea de adoptie) sau locuri publice. Concret, mama va fi dusa de asistenul social la judecator unde va declara ca vrea sa abandoneze copilul, acesta urmând sa plece imediat din plasament direct la familiile atestate aflate pe listele de asteptare. „Familia preia copilul direct din maternitate. Avantaje nenumarate: copilul este integrat imediat într-o familie, statul nu mai cheltuieste bani cu întretinerea lui, iar familia adoptatoare reuseste sa ia în îngrijire copilul la vârsta cât mai mica”, a declarat, pentru PUTEREA, dna Azota Popescu, fondator si presedinte al Asociatiei Catharsis Brasov. Proiectul stipuleaza si conditiile în care mama ar putea sa revina asupra deciziei. „Mama copilului poate reveni asupra consimtamântului în termen de 8 saptamâni. Poate lua înapoi copilul, dar numai în urma unei anchete sociale. Daca, dupa cele 8 saptamâni, mama nu a revenit, Comisia pentru Protectia Copilului elibereaza decizia prin care copilul este declarat abandonat si, ulterior, minorul este declarat adoptabil, putând sa ramâna în familia care l-a preluat direct din maternitate”, ne-a mai explicat Azota Popescu. În proiect se mai arata ca, în mod exceptional, instanta judecatoreasca poate trece peste refuzul parintilor firesti sau al tutorelui de a consimti la adoptia copilului daca se dovedeste, prin orice mijloace de proba, ca acestia refuza în mod abuziv sa-si dea consimtamântul la adoptie si instanta apreciaza ca adoptia este în interesul superior al copilului.

Familii din afara tarii

Proiectul de lege mai prevede ca pot fi adoptati intracomunitar sau international copiii pentru care nu a fost identificata o familie de adoptie nationala timp de sase luni de la data dobândirii statutului de copil eligibil la adoptie si copilul institutionalizat pentru care nu au fost identificate familii de adoptie nationala pâna la împlinirea vârstei de 1 an. Potrivit datelor furnizate de ONG-uri, 61.656 de copii se aflau în grija statului la sfârsitul anului 2012. „Legea aduce o noutate si pentru copiii abandonati de ani de zile în sistem. Comisia de Protectia Copilului sa mearga la casele de copii si sa îi declare adoptabili. Ulterior, în maximum sase luni, acesti copii pot fi adoptati de familii din România sau, dupa depasirea acestui termen, de familii din strainatate”, a mai spus Azota Popescu.

Fondatorul Catharsis spune ca asociatia are peste 40 de familii de români cu domiciliul stabil în state semnatare ale Conventiei de la Haga, care vor sa adopte copii români, dar care sunt batjocoriti de actuala lege. „În prezent, legea spune ca cei cu domiciliul în afara tarii trebuie sa locuiasca 12 luni în tara, abia ulterior putând sa depuna actele pentru obtinerea atestatului de familie adoptatoare. Ar putea trece si doi ani pâna ca o astfel de familie sa poata adopta un copil. Noi vrem sa simplificam procedura. Românii din afara tarii vor sa adopte tot copii români: pentru ei nu exista vârsta, culoare sau handicap, ci doar copilul”, mai spune Azota Popescu.

Eliberarea atestatului

Proiectul de lege face referire si la atestatul de persoana sau familie apta sa adopte unul sau mai multi copii. Acest document ar urma sa se elibereze de catre Comisia pentru Protectia Copilului, la cererea persoanelor interesate, în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii, pe baza rapoartelor de evaluare si a propunerilor Serviciului de adoptie din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sau ale OPA. În cazul persoanelor care au resedinta obisnuita pe teritoriul altui stat, parte a Conventiei de la Haga, care doresc sa adopte copii din România, atestarea ar urma sa fie facuta de catre serviciile sociale competente sau de OPA de la resedinta obisnuita.

Dezbatere publica

Comisia juridica de numiri, disciplina, imunitati si validari din Senatul României, împreuna cu Asociatia Catharsis Brasov, va organiza pe 1 octombrie dezbaterea publica cu tema „O familie pentru fiecare copil”. Agenda dezbaterii curpinde subiecte precum „Adoptia nationala, realitate si perspective. Adoptia internationala, nevoie vitala!”, dar si opinii, propuneri si recomandari la propunerea legislativa care vizeaza modificarea legii adoptiilor. La aceasta dezbatere vor participa ONG-uri românesti si straine, tineri adoptati în strainatate însotiti de familiile adoptive, precum si reprezentantii institutiilor statului implicate în legiferarea acestui proiect.

Pasii unei adoptii

• Contactati Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din sectorul sau judetul în care locuiti pentru a depune o cerere de evaluare si actele necesare pentru procesul de adoptie.

• În urmatoarele 120 de zile veti avea cel putin sase întâlniri cu un asistent social si patru întâlniri cu un psiholog care va vor evalua si pregati pe parcursul a trei saptamâni, astfel încât sa puteti adopta un copil.

• Urmeaza o perioada în care asteptati sa fiti contactati de specialistii care v-au atestat, pentru a va face cunostinta cu viitorul copil.

• Chiar daca dvs si copilul v-ati placut la prima întâlnire, trebuie totusi sa petreceti mai mult timp împreuna pâna când specialistii vor avea siguranta ca va potriviti

• Când specialistii constata ca puteti forma o familie, vor solicita tribunalului sa va încredinteze copilul în vederea adoptiei, pentru o perioada de 90 de zile.

• Pe perioada celor 90 de zile, specialistii DGASPC va vor vizita de doua ori pe luna pentru a observa cum v-ati acomodat cu copilul si el cu voi, iar daca minorul este fericit în familie, tribunalul va încuviinta adoptia.

• Specialistii va vor vizita în urmatorii doi ani, o data la 3 luni, pentru a va ajuta si sfatui.

Cifre

În serviciul de protectie sociala sunt aproximativ 60.000 de copii. Abandonati la nastere în maternitati, sau aflati în centrele de plasament, acestia asteapta ca statul sa le dea o sansa la o viata normal. Din pacate, numarul familiilor care ar putea sa adopte un copil este extrem de mic comparativ cu nevoile. Valentina Grigore, puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie