Liber la eutanasiere. Curtea Constitutionala a stabilit ca Legea privind cainii fara stapan este constitutionala

 

Curtea Constitutionala a stabilit, miercuri, ca Legea privind câinii fara stapân este constitutionala. Anuntul a fost facut de catre presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, care a declarat ca CC a apreciat ca sesizarea privind legea este neîntemeiata, iar legea este constitutionala, pentru ca s-a respectat decizia anterioara.

caini vagabonzi, maidanezi„Noi am apreciat ca articolul 1 alineatul 8, care a fost declarat neconstitutional data trecuta, a fost pus de acord cu decizia CC, deci acum eutanasierea nu mai este o masura lasata la îndemâna exclusiva a autoritatilor locale, legea spune în ce conditii se poate ajunge la eutanasiere, e ultima masura si o masura extrema”, a adaugat Zegrean.

Curtea Constitutionala a luat în discutie miercuri sesizarea în cazul legii privind câinii fara stapân, care prevede eutanasierea în termen de 14 zile lucratoare a câinilor comunitari ce nu sunt revendicati sau adoptati.

Camera Deputatilor a adoptat, în 10 septembrie, Legea privind câinii fara stapân, care stabileste, printre altele, un termen de 14 zile lucratoare în care câinii sunt tinuti în adaposturi, dupa care, daca acestia nu sunt revendicati sau adoptati, pot fi eutanasiati, edilii având posibilitatea sa amâne eutanasierea.

Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice, cu exceptia UDMR, a atacat la Curtea Constitutionala legea prin care a fost modificata si completata Ordonanta de urgenta 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor.

Cei 30 de parlamentari sustin, în sesizarea transmisa Curtii Constitutionale, ca actul normativ nu conduce la împiedicarea înmultirii si proliferarii câinilor fara stapân, ci traumatizeaza societatea civila, „demers care nu este de natura a traduce drepturile fundamentale ale omului în România”.

Semnatarii invocau decizia anterioara a Curtii, potrivit careia legiuitorul era obligat sa stabileasca o ordine de prioritate cu privire la solutiile privind gestionarea câinilor fara stapân, judecatorii constitutionali apreciind ca solutia eutanasierii câinilor fara stapân poate fi aplicata doar în ultima instanta, respectiv numai atunci când toate celelalte solutii au fost aplicate în mod corespunzator dar nu si-au atins scopul de a limita sau eradica acest fenomen.

Contestatarii faceau, de asemenea, referire la aceeasi decizie a Curtii, care statua ca prin folosirea unei tehnici legislative inadecvate legiuitorul a adus atingere în final demnitatii umane, valoare suprema prevazuta în Constitutie: „Demnitatea umana, sub aspect constitutional, presupune doua dimensiuni inerente, respectiv relatiile dintre oameni (…) precum si relatia omului cu mediul înconjurator, inclusiv cu lumea animala, ceea ce implica, în privinta animalelor, responsabilitatea morala a omului de a îngriji aceste fiinte într-un mod de natura a ilustra nivelul de civilizatie atins”.

„Raportat la legea criticata, Curtea a stabilit ca legiuitorul trebuie sa legifereze calitativ si previzibil, aplicarea eutanasierii câinilor fara stapân fiind permisa sub aspect constitutional exclusiv ca ultim resort, respectiv numai atunci când toate celelalte solutii au fost aplicate corespunzator de catre autoritatile locale, însa nu si-au atins scopul de a limita sau de a eradica fenomenul câinilor fara stapân”, se arata în documentul transmis CC.

Potrivit contestatarilor, metodele de gestionare a câinilor prin eutanasiere sau încarcerare permanenta în adaposturi sunt dezavuate de Organizatia Mondiala a Sanatatii care a concluzionat ca unica solutie pentru controlul populatiei canine este sterilizarea, si nu „programele de eutanasiere care sunt atât ineficiente, cât si costisitoare”.

„Se poate astfel cu usurinta observa ca legea criticata a fost adoptata pentru a doua oara de legiuitor cu sfidarea completa a drepturilor constitutionale precum si a Deciziei Curtii Constitutionale nr.1/11.01.2012, pe care legiutorul este obligat sa o respecte întrutotul”, aratau semnatarii.

Potrivit documentului, eutanasia câinilor fara stapân, asa cum este reglementata în lege, este o masura care contravine demnitatii si liberei dezvoltari a personalitatii umane, valori, principii si libertati publice garantate de Constitutie. Eutanasia este o masura violenta, traumatizanta, care împiedica libera dezvoltare a personalitatii umane, se mai arata în sesizare.

Semnatarii documentului sunt parlamentarii Calin Popescu Tariceanu, Ioan Ghise, Nicolae Nasta, Petru Gartner Ene, Titus Liviu Pasca, Sorin Iliesiu, Ion Luchian, Marin Burlea, Sebastian Grapa, Marius Isaila (PNL), Cristiana Anghel, Tudor Barbu, Cristian Danu? Mihai, Dumitru Pelican, Mihai Neagu, Eugen Durbaca (PC), Haralambie Vochitoiu, Florinel Butnaru, Florinel Dumitrescu, Valer Marian, Ioan Ionescu, Constantin Popa, Dumitru Bujor, Dan Ionita, Marian Vasiliev, Ruxandra Jipa (PPDD), Ion Toma, Catalin Croitoru, Ionel Butunoi (PSD) si Leonard Cadar (independent).

Presedintele Traian Basescu declara în 16 septembrie ca va promulga „fara retineri” legea privind eutanasierea câinilor maidanezi, în forma votata în Parlament, precizând ca asteapta decizia Curtii Constitutionale.

„În forma în care a trecut prin Parlament o promulg fara retineri. Este ceea ce eu cred ca trebuie sa se întâmple. Dupa ce ajunge populatia canina la o dimensiune rezonabila se poate gândi si alt mod, dar acum este un pericol pentru copii, pentru batrâni, pentru oameni în general”, a spus presedintele Traian Basescu.

Dupa adoptarea legii au fost organizate mai multe proteste, atât de catre persoane care cer rezolvarea problemei câinilor maidanezi prin strângerea acestora de pe strazi, cât si de cei care se opun eutanasierii maidanezilor. Ioana Câmpean, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie