Institutiile publice, vor fi obligate sa transmita bugetele, situatiile financiare, si anagajamentele legale intr-un sistem national de raportare

 

Institutiile publice vor fi obligate sa transmita bugetele, situatiile financiare, precum si anagajamentele legale intr-un sistem national de raportare, care va fi pus in functiune pana la finele anului 2014, se arata intr-o ordonanta recent intrata in vigoare. Entitatile care nu raporteaza sau intarzie sa raporteze aceste date risca amenzi de pana la 30.000 lei.

acte in dosar vs folderOUG nr. 88/2013 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare pentru indeplinirea unor angajamente convenite cu organismele internationale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 593 din 20 septembrie 2013 si a intrat in vigoare la data publicarii.

Prin acest act normativ, Guvernul reglementeaza crearea si modul de functionare a sistemului national de verificare, monitorizare, raportare si control al situatiilor financiare, anagajamentelor legale si bugetelor entitatilor publice.

Elaborarea acestei ordonante a fost necesara pentru intarirea disciplinei bugetare la nivelul institutiilor publice si a responsabilizarii ordonatorilor de credite in procesul bugetar, reducerea deficitului bugetului general consolidat prin diminuarea arieratelor inregistrate de entitatile publice, precum si pentru respectarea angajamentelor asumate de Guvernul Romaniei fata de organismele financiare internationale, se arata in preambulul documentului citat.

Mai concret, reglementarile intrate in vigoare stabilesc ca institutiile publice vor avea un sistem national de verificare, monitorizare, raportare si control al situatiilor financiare.

Potrivit ordonantei, sistemul national de raportare reprezinta ansamblul de aplicatii informatice si reguli, care asigura procesul de verificare, monitorizare, raportare si control al situatiilor financiare, angajamentelor legale, bugetelor entitatilor publice si intocmirea pe baza acestora a rapoartelor centralizate si/sau consolidate ori a altor situatii stabilite prin procedura de functionare a sistemului.

De asemenea, pentru functionarea acestui sistem se va aproba, printr-un ordin al Ministerului Finantelor o procedura de functionare, care va cuprinde formulare, rapoarte, metodologii, structuri de date si orice alte reguli necesare pentru functionarea sistemului.

Noile dispozitii precizeaza ca sistemul national de raportare al institutiilor publice va fi administrat de MFP, iar punerea in functiune a sistemului si testarea procedurii de functionare se va realiza pana la 31 decembrie 2014.

In plus, pana la data de 30 iunie 2015 este obligatorie utilizarea sistemului national de raportare pentru toate entitatile prevazute in procedura de functionare a sistemului. Cu aceeasi data, rapoartele acceptate de sistem nu se mai transmit in forma scrisa catre Ministerul Finantelor si unitatile subordonate, se arata in actul normativ.

In acelasi timp, institutiile publice au obligatia de a furniza catre sistemul national de raportare date aferente identificarii acestora ca persoane juridice. Daca datele de identificare raportate se modifica, atunci acestea sunt obligate sa le actualizeze in termen de maximum 5 zile lucratoare de la producerea modificarii.

Documentul mai prevede ca institutiile publice au obligatia raportarii bugetului agregat si bugetului individual. Astfel ca sistemul national de raportare accepta doar bugetele care sunt validate si comunica entitatii publice, in format electronic, o notificare prin care accepta sau respinge bugetul. In cazul respingerii bugetului, entitatea publica are obligatia sa il retransmita in forma care sa respecte procedura de functionare a sistemului.

Totodata, in sistemul national de raportare institutiile publice trebuie sa inregistreze si toate angajamentele legale. Daca acestea nu sunt inregistrate in sistem, atunci sunt considerate nule si nu pot fi achitate din fonduri publice, se precizeaza in noile dispozitii.

Pe langa bugete si angajamente legale, entitatile publice sunt obligate sa raporteze si situatiile financiare si alte tipuri de rapoarte, stabilite pe baza datelor din evidenta sau contabilitatea proprie, mentioneaza aceeasi sursa.

Ce amezi risca institutiile publice care nu transmite informatii catre sistemul national de raportare?

Entitatile publice care nu transmit sau intarzie sa transmita in sistemul national de raportare bugetele, angajamentele legale, situatiile financiare si alte rapoarte risca amenzi care pornesc de la 2.000 lei si pot ajunge pana la 30.000 lei, se arata in ordonanta recent intrata in vigoare.

Astfel, depasirea cu mai mult de 10 zile a termenelor prevazute pentru raportarea datelor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei.

De asemenea, refuzul institutiilor publice de a transmite datele, informatiile, rapoartele si formularele cu mai mult de 30 de zile fata de termenele prevazute constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 30.000 lei.

Atentie! Sanctiunile se aplica conducatorului entitatii publice sau persoanelor carora le-au fost delegate aceste atributii, in conditiile legii.

Potrivit noilor reglementari, contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se va realiza de catre MFP sau structurile teritoriale ale ministerului. Elena Voinea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie