Ambasadorul Romaniei la NATO, Sorin Ducaru, a fost ales sef al Diviziei pentru riscuri de securitate emergente din NATO
Ambasadorul României la NATO, Sorin Ducaru, devine, miercuri, unul dintre primii noua decidenti din structura civila a NATO, odata cu preluarea functiei de sef al Diviziei pentru riscuri de securitate emergente din cadrul Aliantei Nord-Atlantice.
Saptamâna trecuta, într-o ultima întâlnire în calitate de ambasador al României la NATO, cu presa româna, la Bruxelles, Sorin Ducaru a afirmat ca divizia pe care o va conduce, una dintre cele sapte din cadrul NATO, este compusa dintr-o echipa de circa 60 de persoane, la care se adauga oameni de legatura în celelalte divizii, agentii, centre de excelenta si comandamente, relateaza Agerpres.
„Divizia a fost creata în contextul dezbaterii privind noul concept strategic si a avut ca obiectiv sa abordeze riscurile de securitate ale secolului al XXI-lea. Aceste teme majore s-ar împarti în urmatoarele categorii – apararea cibernetica, lupta împotriva terorismului, securitatea energetica, politica nucleara a Aliantei si activitatea care vizeaza lupta împotriva diseminarii armelor de distrugere în masa. Divizia mai cuprinde si o capabilitate, o unitate de analiza strategica, aceasta având rolul sa colecteze informatii atât din domeniul public, cât si din zona serviciilor speciale si sa proiecteze aceste informatii din perspectiva surprizelor pe care le poate oferi viitorul din punctul de vedere al securitatii”, a declarat Ducaru.
Întrebat daca are sfaturi pentru succesorul sau în functia de ambasador la NATO, care nu a fost înca numit, Sorin Ducaru a raspuns ca se va întâlni cu acesta dupa luarea deciziei si ca va fi pregatit sa predea stafeta colegial si personal.
Despre mandatul pe care l-a avut la NATO, fostul ambasador a spus ca „a fost o experienta aparte, unica, densa si complexa”, în care a avut în permanenta noi provocari, printre care si organizarea unui summit NATO la Bucuresti.
Experienta sa în aproape 7 ani de ambasador al României la Alianta Nord-Atlantica a constat în participarea la cinci summituri, sapte sesiuni plenare ale Adunarii Parlamentare a NATO, 34 de reuniuni ministeriale, peste 500 de întâlniri formale ale Consiliului Nord-Atlantic si de doua ori pe atâtea reuniuni informale. Simona Maties, evz.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!