Admiterea la Masterul de Arbitraj International. Vezi grile si barem
Având în vedere ca rezolvarea alternativa a litigiilor a câstigat din ce în ce mai mult teren în ultimii ani, o reactia a venit si din partea mediului academic. Initiativa a apartinut Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, care a organizat în luna septembrie un concurs de admitere pentru programul de masterat ,,Arbitrajul International”.
Pâna acum, de cele mai multe ori, acesta ramura de drept era inclusa de catre facultatile de drept, în programul de masterat de drept al afacerilor. Crearea unei specializari separate, este cu siguranta o evolutie, iar studierea în limba engleza creaza posibilitatea de a profita de la cursurile sustinute de profesorii invitati din strainatate, precum Julian Lew (Profesor la Universitatea Queen Mary din Londra), Veijo Heiskanen (Conferentiar la Universitatea din Lausanne si la Universitatea din Helsinki), Luigi Fumagalli (Profesor la Universitatea din Milano), Erik Wilbers (Director la Centrul de Mediere si Arbitraj WIPO, Geneva) si Matthias Scherer (Editor al Buletinului Asociatiei Elvetiene de Arbitraj, Geneva).
Numarul total al candidatilor înscrisi a fost de 63, majoritatea au reusit sa atinga pragul minim impus de 70 de puncte la proba grila, însa numarul maxim de locuri alocate pentru master a fost de 50. Printre acestia se numara practicieni cu experienta, dar si proaspat absolventi care doresc sa se formeze în domeniul arbitrajului.
Selectia s-a desfasurat în doua etape: o proba de competenta lingvistica (limba engleza), eliminatorie, si o proba tip grila (în limba engleza) având ca obiect Legea model UNCITRAL privind arbitrajul comercial si Regulile de arbitraj ICC Paris.
Privitor la acest subiect domnul profesor Flavius-Antoniu Baias, Decanul Facultatii de Drept, ne-a declarat ca: ,,Masteratul ,,Arbitrajul international”, în limba engleza, este – la cunostinta mea – primul de acest fel în facultatile de drept din România (prea numeroase, din pacate…). Acreditat de ARACIS (Agentia Româna de Asigurare a Calitatii în Învatamântul Superior) în aceasta primavara si anuntat “pe piata” oarecum târziu, el s-a dovedit a fi un succes prin atractivitatea pe care a dovedit-o: 63 de candidati pentru 50 de locuri (cifra de scolarizare standard pentru masterate, aprobata de ARACIS). Examenul eliminatoriu de limba engleza a dovedit nu numai cunoasterea, de exceptie, a acestei limbi, de catre toti candidatii, ci si interesul deosebit al acestora pentru aceasta forma de pregatire universitara. Numele titularilor de curs, ca si cele ale profesorilor invitati din strainatate constituie o garantie pentru buna pregatire a masteranzilor si pentru succesul de viitor al masteratului.”
Vezi grilele si baremul AICI. Mihaela Apostol, juridice.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!