90% dintre angajatii romani, spun ca sunt afectati de violenta psihica la locul de munca
Un procent de 90% dintre angajatii români considera ca managerii lor îsi agreseaza psihic subalternii, motiv pentru care cei mai multi dintre salariati se simt umiliti la locul de munca, suprasolicitati sau confuzi cu privire la sarcinile pe care le au de îndeplinit, arata un sondaj online efectuat pe un esantion de 1.180 de respondenti.
În plus, unu din cinci angajati este de parere ca violenta psihica de la locul de munca este generata de conflictele aparute între colegi, arata un studiu realizat de platforma www.costelgilca.ro.
„Perioada prelungita de criza, presiunea tot mai mare pusa de management pentru obtinerea de rezultate si teama angajatilor de a fi concediati au avut efecte semnificative asupra starii psihice a salariatilor. Tot mai multi angajati sunt umiliti de catre sefi sau de catre colegi, iar acest lucru se transpune imediat în scaderea productivitatii acestora si, cel mai grav, le afecteaza sanatatea”, este de parere avocatul specializat în dreptul muncii Costel Gîlca, administrator al platformei care a desfasurat studiul „Exista violenta psihica la locul de munca?” în perioada ianuarie-iulie 2013.
Pe de alta parte, rezultatele cercetarii arata ca unu din zece respondenti a avut un atac de panica în urma unui conflict cu seful (atunci când a fost certat în fata colegilor), iar un sfert dintre angajatii care s-au confruntat cu o astfel de situatie au manifestat stari de anxietate. Mai mult, 41% dintre cei care au asistat la astfel de scene spun ca s-au simtit lipsiti de energie, în timp ce pentru 11% o astfel de situatie a determinat stari de somnolenta la serviciu sau insomnie. „Tensiunea cauzata de efectele crizei a anulat aproape orice forma de diplomatie în ceea ce priveste modul în care se face comunicarea dintre angajati, astfel ca o mare parte dintre respondenti noteaza ca au asistat la dispute între colegi sau ca unii colegi de serviciu încearca sa îi puna într-o lumina proasta în fata altor angajati”, mai spune Costel Gîlca, un avocat specializat pe dreptul muncii. Corina Mirea, zf.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!