Romania ocupa pentru prima data pozitia de lider european la productia de floarea-soarelui

 

Producatorii agricoli locali au reusit sa strânga în aceasta toamna 1,9 milioane de tone de floarea-soarelui, în crestere cu 60% fata de sezonul anterior, cantitatea fiind cea mai mare dintre toate economiile din Uniunea Europeana.

floarea soareluiRomânia ocupa pentru prima data pozitia de lider european la productia de floarea-soarelui, iar recolta actuala este si cea mai mare din istorie.

Ca urmare a cantitatilor mari din piata, preturile s-au redus cu 40%, dar chiar si asa semintele de floarea-soarelui reusesc sa aduca în economie aproximativ 500 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF. În perioada decembrie 2008 – septembrie 2013 pretul unei sticle de ulei Floriol de un litru s-a scumpit cu 7% la 6,7 lei, potrivit unei analize a ZF.

„Floarea-soarelui si rapita sunt cele mai profitabile culturi, culturile de plante oleaginoase au fost întotdeauna asa. Productivitatea a fost în acest an buna spre foarte buna datorita conditiilor meteo, si 2011 a fost un an asemanator. Cred ca ferma noastra se va  avea în acest an o medie de

2,8 tone/hectar“, explica francezul Arnaud Charmenant, administratorul fermei de 2.500 de hectare Tudor 92 din Calarasi, cu afaceri de 2,9 milioane de euro.

Vremea buna a fost principalul element ce a dus la majorarea de productivitate având în vedere ca si alte economii din regiune au înregistrat ritmuri de crestere mai mari decât cele din vestul continentului.    Gabriel Razi, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie