Remus Borza considera ca producatorii de energie ar trebui sa renunte la investitii noi si sa retehnologizeze capacitatile existente

 

Producatorii de energie din România ar trebui sa renunte la investitii noi si sa prioritizeze investitiile pentru retehnologizarea capacitatilor existente, a declarat marti, la o conferinta pe tema liberalizarii pietei energiei, presedintele Consiliului de Supraveghere al companiei Hidroelectrica.

remus-borzaEl a spus ca la nivel national se înregistreaza un excedent semnificativ de productie de energie electrica, de 12-15 TWh, si, cu toate ca excedentul nu poate fi consumat sau exportat, România continua investitiile în domeniul energiilor regenerabile.

Consumul de energie electrica în România a scazut alarmant în ultimii doi ani, cu 6 TWh (6 milioane de MWh), de la 58 TWh la 52 TWh, iar ‘bruma’ de industrie româneasca are probleme serioase din cauza costurilor cu energia.

‘Oriunde în UE nu suntem competitivi (ca pret la energie—n.a.), acolo pretul ajunge la 30-32 euro pe MW. Azi am vinde însa ca pâinea calda în Turcia, unde pretul este de 60 de euro, dar cablul submarin prevazut în strategia energetica nu a fost realizat’, a mai spus Borza.

Georgeta Neagu, membru în Consiliul de Supraveghere al companiei Transelectrica, a declarat ca, pe zona termo, retehnologizarea nu mai este o solutie, pentru ca aceste centrale sunt construite în anii ’60-’70, iar randamentul de productie este de 30-33%, mult sub nivelul de 58-60% al tehnologiilor de azi.

‘Pentru anumite proiecte speciale, retehnologizarea poate fi o solutie pe termen scurt’, a spus Neagu.(AS-autor:Ady Ivascu, editor: Nicoleta Gherasi), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie