Exercitarea dreptului de vot prin corespondenta – proiect de lege

 

Parlamentarii Partidului Miscarea Populara au depus la Parlament un proiect de lege privind exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot de catre alegatorii români cu domiciliul în strainatate, a anuntat presedintele PMP, Eugen Tomac. El a precizat, într-o conferinta de presa, ca toti cetatenii români care se afla în strainatate trebuie sa poata vota la alegerile parlamentare, europarlamentare si prezidentiale si ca politicienii care sunt împotriva votului prin corespondenta sunt „fricosi” pentru ca nu vor sa comunice cu acesti cetateni.

Vot decembrie 2012El a spus ca proiectul prevede toate etapele procesului de vot si ca MAE va fi cel care va gestiona acest proces. MAE va întocmi un registru al alegatorilor români din strainatate, iar cetatenii români care doresc sa participe la alegeri se vor înscrie cu 60 de zile înainte de scrutin. Registrul va fi transmis AEP, iar apoi la Ministerul de Interne si al BEC, a mai explicat Tomac.

Deputatul PMP a spus ca „procesul va fi unul cât se poate de simplu” si ca toti cetatenii români din strainatate care doresc sa-si exercite dreptul de vot vor primi un atestat de alegator comandat de MAE la Imprimeria Nationala, iar acest atestat va avea elemente de siguranta.

Împreuna cu acest atestat, alegatorii vor primi si câte un buletin de vot cu un autocolant cu însemne de siguranta, care va fi lipit pe candidatul pe care îl voteaza, a mai aratat Tomac.

Presedintele PMP a apreciat ca în afara granitelor traiesc 3,5 milioane de cetateni români si este obligatia statului român sa creeze toate conditiile ca acestia sa voteze.

„Atitudini de genul ca „daca nu platesc impozite în tara, nu au de ce sa voteze” sunt depasite. Politicienii care sunt împotriva votului prin corespondenta sunt fricosi pentru ca nu vor sa comunice cu cetatenii. Mesajele de tipul ca „daca nu muncesti în România, nu votezi”, sunt false, pline de demagogie pentru ca inclusiv sotiile demnitarilor USL lucreaza în strainatate”, a mai spus Tomac. Initiativa legislativa este semnata de deputatii Eugen Tomac, Valerian Vreme, Mihaela Stoica si Clement Negruc. Costin Nitu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie