Elaborarea strategiei energetice nationale ar putea fi amanata din nou

 

Elaborarea strategiei energetice nationale ar putea fi amânata din nou având în vedere ca licitatia pentru selectarea consultantului care urma sa întocmeasca acest proiect, programata initial pentru aceasta toamna, nu va mai fi organizata în 2013, din lipsa de fonduri. Declaratia a fost facuta ieri de ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, care a precizat ca „se lucreaza la caietul de sarcini”, afirmatie facuta si în urma cu doua luni la o conferinta pe aceasta tema.

constantin nitaMinistrul delegat a mai spus ca a ajuns la „o viziune” asupra reorganizarii sistemului energetic, însa este nevoie de modificarea unor legi pentru a putea fi aplicata.

În urma cu doua luni, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, spunea ca strategia energetica va fi pusa în dezbatere în aceasta toamna, dupa ce va fi fost întocmita de un consultant selectat în urma unei licitatii, perioada preconizata pentru organizarea acesteia fiind sfârsitul lunii august. Nita afirma atunci ca noua strategie energetica nationala, care va fi elaborata pentru urmatorii 20 – 25 de ani, va fi orientata cu predilectie catre piata.

La 19 septembrie, Gabriel Dumitrascu, seful Directiei Generale de Privatizare din Departamentul pentru Energie, sublinia ca actuala strategie este depasita si ca se impune „sa avem o strategie adaptata realitatii, bazata pe ceea ce urmeaza sa se întâmple la nivel european”. „Dupa întâlniri cu specialisti în domeniu, reprezentanti ai mediului privat, academic, concluzia a fost ca este nevoie de o strategie noua, la care se lucreaza în continuare. Se lucreaza la un caiet de sarcini”, spunea saptamâna trecuta Dumitrascu referindu-se la licitatia anuntata de ministrul pentru Energie în urma cu doua luni.

„Suntem în faza în care compilam ideile. Încercam sa le structuram. Consultantul trebuie sa raspunda la aceste teme pe care le vom ridica, sintetizate în urma consultarii cu reprezentantii grupurilor din domeniu. Strategia trebuie sa raspunda intereselor României, mediului privat, consumatorilor casnici, sa ofere siguranta si predictibilitate, inclusiv în privinta pretului. Energia trebuie sa ofere în continuare un avantaj competitiv României”, a declarat Dumitrascu. Afrodita Cicovschi, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie