Consiliul Concurentei incepe audierile in cadrul investigatiei pe piata comercializarii de echipamente electrice si electrocasnice

 

Consiliul Concurentei va începe în aceasta saptamâna audierile în cadrul investigatiei pe piata comercializarii de echipamente electrice si electrocasnice, precum si pe cea a gestionarii deseurilor acestora, în care sunt implicate 60 de firme, si care trebuia finalizata anul trecut.

consiliul concurentei„Investigatia trebuia sa se finalizeze anul trecut, dar avocatii firmelor investigate au reusit sa ne amâne audierea la vremea respectiva, facând niste obiectii procedurale. Am reusit sa câstigam surprinzator de rapid. Am reusit în sase luni sa trecem si de Curtea de Apel si de Înalta Curte. Procesele au durat pâna în iulie, când ne-a venit hotarârea Înaltei Curti. Atunci am reluat procedura de audiere, iar saptamâna aceasta vom începe audierile. Sunt 30 de firme miercuri si 30 de firme joi”, a declarat agentiei MEDIAFAX Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

El a aratat ca daca pâna la audierile de miercuri nu mai exista nicio contestatie din partea firmelor investigate, Consiliul Concurentei va da o decizie în acest caz în câteva saptamâni.

Investigatia a fost declansata initial în 2007 si avea ca obiect o posibila încalcare a legislatiei de concurenta de firmele membre ale Eco Tic-Asociatia de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de consum.

Din consiliul director al Eco Tic fac parte reprezentanti ai companiilor Agis Computer, Gemini, Maguay Impex, Panasonic, Scop Computers, IT Direct, MGT Educational, Uti Security & Fire Solutions, Abacus Systems&Solutions, Sistec Sbsol si R.H.S Company.

Investigatia a fost extinsa în 2010 si la celelalte organizatii colective din domeniul gestionarii deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE).

Astfel, Consiliul Concurentei investigheaza o posibila întelegere între membrii sau parteneri ai Asociatiei Române de Reciclare – RoRec si retailerii implicati în unele campanii de marketing buy-back desfasurate de aceasta. Investigatia are ca obiect si posibila încalcare a Legii Concurentei de catre Ministerul Mediului si Padurilor si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. În cadrul investigatiei se are în vedere analiza prevederilor cu un posibil impact anticoncurential din legislatia specifica acestui sector, în special cele referitoare la modalitatea de informare a consumatorilor privind costurile gestionarii DEEE (timbrul verde), precum si la conditiile de autorizare si functionare a organizatiilor colective.

Membrii fondatori ai RoRec sunt companiile Amica, Arctic, Bosch Siemens Electrocasnice, Candy Hoover, Electrolux, Gorenje, Indesit, Philips, Groupe SEB si Whirlpool.

Consiliul Concurentei nu a precizat firmele implicate în investigatie. Cristina Cuncea, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie