Romania ar trebui sa urmeze modelul Spaniei, in absorbtia de fonduri europene – concluziile Conferintei „Oportunitati de accesare a fondurilor structurale in 2014 -2020”

 

România ar trebui sa urmeze modelul Spaniei (tara membra a Uniunii Europene din 1986) în ceea ce priveste absorbtia de fonduri europene, pentru a creste nivelul de trai al populatiei si pentru a dezvolta infrastructura – aceasta a fost concluzia unei sesiuni de discursuri de deschidere ale oficialilor români si spanioli, în cadrul unei conferinte pe tema „Oportunitati de accesare a fondurilor structurale în 2014 -2020“.

euro pe harta romaniei vs ueLa mai bine de sase ani de la intrarea în UE, perioada în care România abia a reusit sa atraga 22% din cele 20 de miliarde de euro puse la dispozitie prin fonduri europene, oficialii folosesc înca în discursuri limbajul de lemn pentru a masca esecul absorbtiei de fonduri nerambursabile de la UE.

„Experienta si bunele practici ale Spaniei în domeniul accesarii de fonduri europene re­prezinta un model de urmat pentru România“, a spus Marin Niculcea, presedintele Camerei de Comert si Industrie Teleorman, în cadrul unei conferinte organizate vineri de Camera de Comert si Industrie a României. Niculcea a citit un discurs în numele lui Mihail Vlasov, presedintele Camerei de Comert si Industrie a României, absent de la eveniment.

Despre „modelul spaniol“ a vorbit si Gabriel Onaca, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, care a notat ca, în timp ce Spania are o capacitate de absorbtie a fondurilor structurale de 58%, România are un grad de absorbtie de 22%.

„Spania este una dintre tarile care au investit foarte mult si în România, în companii care activeaza în domeniul constructiilor sau în sectorul energetic. (…) Faptul ca în perioada 2014 – 2020 România are la dispozitie fonduri structurale în valoare de aproape 40 de miliarde de euro poate parea o suma redusa pentru recuperarea decalajelor fata de alte state, dar banii trebuie folositi pentru dezvoltarea integrata si inteligenta a tarii, bazata pe crestere economica“, a spus Gabriel Onaca.

Desi România poate beneficia de „know-how-ul“ Spaniei în domeniul fondurilor europene, investitiile facute pâna în prezent din fonduri europene în proiecte precum este cel al statiei de epurare a apei din Glina reprezinta un succes, a explicat si Dan Alexandru Darabont, viceprimarul general al Municipiului Bucuresti.

„România are multe de învatat de la Spania, unde PIB-ul a crescut cu 60%, iar în economie au intrat 80 de miliarde de euro din fonduri euroepene“, a spus Darabont.

Ca urmare a existentei unei comunitati numeroase de români în Spania, Camera de Comert a decis sa îsi deschida o reprezentanta si în Spania, pentru a oferi suport românilor care doresc sa îsi deschida o afacere.

„Castellon este regiunea spaniola în care traiesc cei mai multi români, datele arata ca peste 150.000 de români în comunitatea valenciana, de aceea este foarte importanta colaborarea dintre state. Spania are o experienta de peste 30 de ani în accesarea de fonduri europene, iar din 1986, de când a intrat în UE, si-a dezvoltat foarte mult infrastructura de transport, iar nivelul de trai a ajuns similar cu cel din statele din Europa Occidentala“, a spus Estanislao de Grandes Pascual, amba­sadorul Spaniei la Bucuresti. El a mai spus ca, din 2000 pâna în prezent, firmele spaniole si-au „adjudecat“ contracte cu sectorul public românesc în valoare de peste 2,5 mld. euro, din care 1,7 mld. euro erau proiecte cu finantare europeana. Adelina Mihai, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie