Proiectul de lege privind vanzarile de teren, in a treia varianta: Actualii proprietari a peste 100 de ha de teren agricol in extravilan , scutiti de noua lege

 

Actualilor proprietari a peste 100 de ha de teren agricol in extravilan nu li se mai aplica noua lege de achizitionare a terenurilor agricole din extravilan, conform celei de-a treia variante a proiectului, care a fost republicata in dezbatere publica luni. Pana la aceasta mentiune, se interzicea detinerea a peste 100 de ha de teren agricol in extravilan, dar nu se facea nicio diferenta daca aceasta suprafata a intrat in proprietatea persoanei fizice inainte sau dupa intrarea in vigoare a legii. In rest, actualul proiect este similar cu a doua varianta, cea publicata pe 17 septembrie. Noul termen al dezbaterii publice expira in 2 octombrie.

teren agricolPotrivit proiectului prezentat, persoanele fizice pot cumpara in tara noastra teren agricol, situat in extravilan, daca fac dovada ca au cunostinte in domeniul agricol si ca au desfasurat activitati agricole pentru o perioada de cel putin cinci ani. De ultima conditie nu scapa nici persoanele fizice care deja detin terenuri agricole in extravilan.

La data intrarii in vigoare a noii legi, actualii proprietari trebuie sa dovedeasca ca au desfasurat activitati agricole pe acele terenurile extravilane. Aceasta ultima mentiune a fost rescrisa in a treia varianta a proiectului, cea actuala. Desi sensul a ramas acelasi, a fost eliminata mentiunea ca dovada activitatilor agricole se va face conform normelor metodologice ale noii legi. In plus, aceasta fraza a fost corectata, prin eliminarea unei repetitii.

Odata cu intrarea in vigoare a acestui act legislativ, persoanele fizice nu vor putea fi proprietari unor terenuri agricole extravilane cu o suprafata mai mare de 100 de hectare. In noua varianta a proiectului de lege privind achizitionarea terenurilor agricole extravilane, se mentioneaza ca limita de 100 ha de teren agricol in extravilan li se va aplica doar persoanelor fizice care inca nu detin aceasta suprafata. Astfel, incepand cu data intrarii in vigoare a acestei legi, persoanele fizice pot achizitiona, terenuri agricole situate in extravilan, pana la atingerea unui plafon de 100 ha in proprietate. Anterior, se preciza ca, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, proprietatea persoanei fizice, reprezentand terenuri agricole situate in extravilan, nu poate depasi 100 de ha.

Conditiile de achizitionare a terenurilor agricole extravilane si cele de detinere a suprafetei maxime de teren agricol extravilan sunt mentionate in proiectul Legii privind vanzarea – cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice, precum si de infiintare a Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.

Varianta initiala a proiectului de lege, cea publicata pe 3 septembrie, a fost retrasa. A doua varianta a acestui proiect a fost publicata pe 17 septembrie pe site-ul Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, unde a aparut si prima varianta. Cea de-a treia varianta a proiectului a fost publicata pe 23 septembrie tot pe site-ul MADR, fiind pastrata si a doua forma a acestuia.

Conform prevederilor legale, actuala forma a proiectului ar trebui sa se afle in dezbatare publica zece zile de la data publicarii, respectiv pana pe 2 octombrie, dar pe site-ul MADR nu se face nicio astfel de precizare. Dupa expirarea celor 10 de zile, proiectul de lege va fi transmis spre avizare institutiilor interesate, dupa care va fi introdus pe ordinea de zi a sedintei Guvernului.

Prima varianta a proiectului – 3 septembrie 2013
A doua varianta a proiectului – 17 septembrie 2013
A treia varianta a proiectului –  23 septembrie 2013
Trimis institutiilor interesate – dupa dezbaterea publica

Persoanele fizice vor fi verificate daca indeplinesc conditiile de vanzare – cumparare a terenurilor agricole din extravilan de catre Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, care urmeaza a fi infiintata. Rezultatul verificarii va fi comunicat in termen de 5 zile lucratoare de la primirea datelor, atat vanzatorului, cat si cumparatorului. Inainte, acest termen era de 15 zile lucratoare.

In cazul in care cumparatorul nu indeplineste conditiile de achizitionare a terenului extravilan, vanzatorul poate prefera pe oricare dintre ofertantii eligibili.

Pe langa conditiile mentionate, arendasii pot cumpara teren agricol extravilan daca au un contract de arenda incheiat pentru acel teren cu cel putin un an inainte de data inregistrarii ofertei de vanzare. In prima varianta a proiectului de lege, aceasta perioada era de minimum 5 ani pentru terenul care va fi vandut.

De asemenea, arendasii trebuie sa fie inregistrati potrivit articolului 1.838 din Noul Cod Civil, adica au depus contractul la consiliul local sau consiliile locale in a carui raza teritoriala se afla bunurile agricole arendate.

Persoanele fizice care cumpara pot fi cetatenii din UE si din Spatiul Economic European

Prevederile noii legi se aplica cetatenilor romani, cetateniilor din Uniunea Europeana si apatrizilor cu domiciliul in Romania sau in UE. Pe langa acestia, in noua varianta a proiectului de Lege privind cumpararea de teren agricol in extravilan, se mentioneaza ca prevederiile se aplica si cetatenilor si apatrizilor din statelor care fac parte din Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE).

In plus, cetatenii statelor terte si apatrizii cu domiciliul intr-un stat tert pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole extravilane din tara noastra in conditiile din tratatele internationale, pe baza de reciprocitate.

Vanzarea terenurilor agricole extravilane se face doar daca se respecta dreptul de preemptiune

Conform actului legislativ, persoanele fizice vor putea vinde terenurile agricole extravilane doar daca respecta dreptul de preemptiune al coproprietarilor persoane fizice, al vecinilor persoane fizice, arendasilor, persoane fizice cu varsta de pana la 40 de ani, care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ – teritoriala a localitatii unde este situat terenul respectiv, precum si Statul Roman.

Respectarea dreptului de preemptiune se face la pretul si in conditii egale, in ordinea stabilita prin noua lege.

Vanzatorul inregistreaza la primaria din localitatea pe raza careia se afla terenul agricol extravilan o cerere de notificare a preemptorilor si afisarea ofertei de vanzare a acestui teren, pentru o perioada de 30 de zile de la data inregistrarii. In forma anterioara a proiectului de lege, aceasta perioada era de 90 de zile de la data inregistrarii.

Oferta de vanzare va cuprinde informatii despre teren – pret, amplasament, suprafata, categoria de folosinta si clasa de calitate, documentele cadastrale – si despre vanzator – numele si prenumele, adresa completa si copia documentului de proprietar.

In cazul in care nu se respecta dreptul de preemptiune sau terenul se vinde la un pret mai mic ori in conditii mai avantajoase decat cele din oferta de vanzare se anuleaza vanzarea.

Terenurile aflate la 10 km de granita se vand doar cu acordul Ministerului Apararii

Terenurile agricole din extravilan, aflate pe o raza de 10 km de la granita Romaniei, pot fi vandute doar cu avizul Ministerului Apararii Nationale.

Terenurile agricole extravilane pe care s-au stabilit zone cu patrimoniu arheologic sau zone cu potential arheologic pot fi comercializate doar cu avizul Ministerului Culturii.

Din noua varianta a proiectului de lege s-au eliminat prevederile referitoare la terenurile agricole din extravilan care au stat la baza constituirii unei Organizatii a Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii, a unei Federatii de Organizatii de Imbunatatiri Funciare sau a unei Organizatii de Desecare si Drenaj.

Infrastructura de irigatii si imbunatatirile funciare trebuie mentinute

Daca pe terenul agricol extravilan achizitionat se afla o infrastructura de irigatii sau imbunatatiri funciare, persoanele fizice care achizitioneaza terenurile sunt obligate sa le mentina cel putin in starea in care le-au cumparata, asa cum a fost atestata prin avizul Autoritatii Nationale de Imbunatatiri Funciare.

Cumparatorii terenurilor agricole extravilane trebuie sa le utilizeze doar cu destinatia din categoria de folosinta cu care sunt inscrise in sistemul integrat de cadastru si publicitate imobiliara. Terenurilor agricole extravilane achizitionate li se poate schimba categoria, in conditiile legislatiei.

Se amendeaza distrugerea infrastructurii de irigatii si a imbunatatilor funciare

Pentru terenurile agricole extravilane cu zone din patrimoniul arheologic, vandute fara avizul Ministerului Culturii, amenzile variaza intre 50.000 de lei si 100.000 de lei.

Aceeasi amenda se aplica si pentru distrugerea sau nementinerea in functiune a infrastructurii de irigatii si a imbunatatirilor funciare dupa ce a fost achizitionat terenul agricol extravilan.

De asemenea, persoanele fizice vor fi obligate sa refaca infrastructura de irigatii sau imbunatatirile funciare distruse, dupa ce au cumparat un teren agricol extravilan.

In cazul in care se vor realiza constructii neautorizate pe terenurile agricole extravilane achizitionate acestea vor fi desfiintate, pentru a se aduce terenul la starea initiala.

Persoanele fizice care nu utilizeaza terenul agricol extravilan achizitionat cu destinatia categoriei de folosinta cu care este inscris in sistemul integrat de cadastru si publicitate imobiliara platesc o amenda de 100.000 de lei/ ha, in primul an, si de 500.000 lei/ha, in al doilea an.

Noua Autoritate publica ofertele de vanzare – cumparare pe propriul site

Conform proiectului, va fi infiintata o noua institutie care va aplica noua lege privind vanzarea – cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoanele fizice. Aceasta institutie este Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, subordonata MADR.

Infiintarea, gestionarea si administrarea bazei de date a terenurilor agricole extravilane este una dintre principalele atributii a noii institutii.

AARPF va constata si sanctiona contraventiile prevazute in proiectul de pe site-ul MADR, va publica ofertele de vanzare – cumparare pe site-ul propriu si va verifica exercitarea dreptului de preemtiune.

Noua institutie va mai verifica indeplinierea conditiilor de vanzare – cumparare de catre potentialul cumparator, va emite avizul prealabil incheierii contractului de vanzare – cumparare al terenurilor cu destinatie agricola si taxele pentru emiterea avizului prealabil. Alina Botezatu, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie