Ministrul Sanatatii sustine ca o parte din contributiile RCA ar trebui transferate catre sistemul medical

 

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a declarat, luni, la ZF Pharma Summit, ca o parte din contributiile din asigurarea de raspundere civila obligatorie (RCA) ar trebui transferate la sectorul medical de urgenta si ca pâna la sfârsitul anului ar putea fi reglementat acest transfer.

eugen nicolaescu„Credem ca o mare parte din contributiile din RCA ar trebui transferate la sectorul medical de urgente. Cele mai multe accidente rutiere se finalizeaza cu traume care au nevoie de îngrijiri medicale de urgenta. Probabil, pâna la sfârsitul anului, vom realiza formele tehnice ale unui astfel de transfer”, a declarat Nicolaescu

Cu aceeasi ocazie, ministrul Sanatatii a facut referire la noul proiect de lege privind statutul spitalelor, precizând ca o unitate sanitara poate fi regie autonoma, societate comerciala sau ONG.

El a punctat însa ca schimbarea statutului spitalelor publice nu va implica schimbari în relatia acestora cu pacientii.

„Daca schimbam statutul spitalului, si devine o entitate responsabila, spitalul poate fi regie autonoma, societate comerciala sau ONG. Spitalul, sub oricare dintre cele trei forme, ramâne proprietate publica a statului sau a consiliului local, în functie de locul unde se afla. Numai ca el are anumite avantaje. Spitalele nu sunt platitoare de TVA în prezent, taxa se gaseste în costuri, ea nu se deduce”, a declarat Nicolaescu.

El a adaugat ca, daca spitalele publice s-ar transforma în entitati platitoare de TVA, valoarea taxei s-ar scoate din costuri si din când în când s-ar putea rambursa de la bugetul de stat. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. Victoria spune:

    Si ce este rau in asta? Stiu foarte bine cum sta treaba prin spital – pana saptamana trecuta am batut drumurile prin ele. Mizerie, medicamente lipsa si asa mai departe. Toata lumea ar profita de pe asta: oamenii oricum dau banii pe RCA (si stim cu totii cat de greu merge treaba cu asiguratorii in caz de accident), sanatatea ar avea fonduri, iar asiguratorii ar profita de asemenea, pentru ca stiind ca o parte din contributii ajung la ceva folositor, oamenii n-or sa-l mai caute pe cel mai ieftin. Eu una asa faceam: intram frumusel pe romasig.ro, bagam datele masinii in calculatorul lor si din ofertele de acolo, Uniqa, Omniasig, Carpatic, etc, o alegeam pe cea mai ieftina. Dar daca se voteaza sistemul asta cu transferul de fonduri de la RCA la sanatate, nu o mai vanez pe cea mai ieftina, am tot interesul ca medicii sa aiba tot ce le trebuie cand ajung sa fiu pacienta lor. Nu am dreptate?

Adaugă părerea ta


 

Distribuie